
Zupa warzywna z tortellini
Sycący obiad z 7 składników, idealny dla dzieci i dorosłych? Zupa warzywna z tortellini poleca się na obiad! Ta inspirowana kuchnią włoską potrawa to nic innego jak połączenie pomidorowo-warzywnej bazy z mozzarellą oraz tortellini wypełnionymi ricottą i szpinakiem. Gotowa zupa dostarcza ponad 30 g białka w porcji, jest też świetnym źródłem błonnika, likopenu, wapnia i witamin. Smacznego!

Kategorie


Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
4
|
szklanki bulionu
1000 g
|
1
|
opakowanie mrożonki warzyw po włosku
450 g
|
1
|
opakowanie tortllini z serem ricotta i szpinakiem
250 g
|
2
|
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu greckiego
40 g
|
1
|
sztuka mozarelli
120 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tortellini przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
W osobnym garnku zagotowujemy bulion na średnim ogniu, dodajemy mieszankę warzywną. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy stopniowo gorącą wodę, jeśli zbyt płynna zwiększamy moc palnika i gotujemy chwilę do odparowania nadmiaru płynu.
Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz i jogurt. Przed dodaniem jogurt warto zahartować — do miseczki dodajemy jogurt i 2-3 łyżki gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka z zupą.
W talerzu układamy tortellini. Następnie nalewamy zupę.
Na wierzchu gorącej zupy układamy porwaną lub startą na grubych oczkach tartki mozzarellę. Czekamy chwilę, aż ser się zacznie roztapiać.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.