Zupa tajska Tom Yum z kurczakiem
Tom Yum to tradycyjne danie kuchni tajskiej, najczęściej podawane z krewetkami. Tę rozgrzewającą zupę można jednak serwować także z innymi białkowymi dodatkami. A dowodem jest nasza zupa tajska Tom Yum z kurczakiem. To prawdziwa uczta dla zmysłów przygotowana z użyciem takich składników jak sos rybny, mleczko kokosowe, szczypiorek, czy imbir. Innymi słowy: kwintesencja kuchni południowo-wschodniej Azji. Jej aromat i smak zachwycają od pierwszej łyżki – a zupa ta jest dodatkowo świetnym źródłem przeciwutleniaczy ważnych dla zachowania dobrego zdrowia. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu ryżowego
|
250 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
2
|
łyżeczki pasty Tom Yum
24 g
|
5
|
sztuk pieczarek
100 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
2
|
łyżki sosu rybnego
20 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso i pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Imbir ścieramy na tarce.
W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i przesmażamy przez ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 4-5 minut.
Do garnka wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pieczarki, pastę Tom Yum i gotujemy przez ok. 10-15 minut. Wyjmujemy kawałek mięsa, przecinamy na pół i sprawdzamy, czy mięso jest już gotowe. Jeśli jest widoczny różowy kolor mięsa, gotujemy całość jeszcze przez kilka minut.
Po tym czasie wlewamy mleczko kokosowe. Doprowadzamy zupę do ponownego wrzenia i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Do zupy dodajemy sos rybny, sok z limonki oraz sól, całość dokładnie mieszamy.
W misce układamy makaron i nalewamy zupę. Danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.