Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Pieczarki to zupełnie bezwartościowy produkt, który jemy tylko dla smaku? Nic bardziej mylnego! Pieczarki są świetnym źródłem witamin: D, B2, PP i folianów, a świetnym pomysłem na ich wykorzystanie w kuchni jest zupa pieczarkowa z ziemniakami. Czyli łatwy w wykonaniu, delikatny krem, który posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Koniecznie wypróbuj!

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

482 kcal Kalorie
16 g Białko
13 g Tłuszcze
82 g Węglowodany
349 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
20
sztuk pieczarek
400 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1,2
szklanki mleka roślinnego
300 g
2
łyżeczki oleju
10 g
0,5
sztuki selera
100 g
1
sztuka pietruszki
50 g
4
sztuki ziemniaków
280 g
1
sztuka liścia laurowego
1 g
1
sztuka ziela angielskiego
1 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
3
kromki chleba żytniego
90 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

482 kcal Kalorie
16 g Białko
13 g Tłuszcze
82 g Węglowodany
349 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

2

Cebulę i czosnek siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwę. Dusimy cebulę i czosnek. Dodajemy pieczarki i dalej dusimy.

3

Gdy pieczarki są już podduszone, dodajemy pokrojone warzywa, zalewamy wodą ok. 1 cm ponad wysokość warzyw. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż warzywa zmiękną.

4

Doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki.

5

Wlewamy mleko roślinne, gotujemy jeszcze 5 min i blendujemy.

6

Podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.