Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Pieczarki to zupełnie bezwartościowy produkt, który jemy tylko dla smaku? Nic bardziej mylnego! Pieczarki są świetnym źródłem witamin: D, B2, PP i folianów, a świetnym pomysłem na ich wykorzystanie w kuchni jest zupa pieczarkowa z ziemniakami. Czyli łatwy w wykonaniu, delikatny krem, który posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
20
|
sztuk pieczarek
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1,2
|
szklanki mleka roślinnego
300 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
1
|
sztuka ziela angielskiego
1 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
3
|
kromki chleba żytniego
90 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwę. Dusimy cebulę i czosnek. Dodajemy pieczarki i dalej dusimy.
Gdy pieczarki są już podduszone, dodajemy pokrojone warzywa, zalewamy wodą ok. 1 cm ponad wysokość warzyw. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki.
Wlewamy mleko roślinne, gotujemy jeszcze 5 min i blendujemy.
Podajemy z pieczywem.