
Zupa krem z marchewki
Delikatnie słodka, rozgrzewająca i niezwykle aromatyczna – zupa krem z marchewki poleca się na obiad! Jej sekret? Tkwi w połączeniu marchewki z kwaskowatymi pomidorami z puszki, sycącą ciecierzycą i przyprawami – imbirem, curry oraz wędzoną papryką. Dzięki temu zupa nie tylko pysznie smakuje, ale także dostarcza mnóstwa beta-karotenu, magnezu, cynku, wapnia, likopenu i polifenoli. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
3
|
sztuki marchewki
240 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
0,5
|
łyżeczki przyprawy curry
2 g
|
0,3
|
łyżeczki imbiru mielonego
1 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odcedzamy na sitku i przepłukujemy pod zimną wodą.
Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i szklimy przez około 3 minuty, mieszając co jakiś czas.
Dodajemy marchew, smażymy razem z cebulą przez kolejne 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Wlewamy pomidory z puszki i dodajemy odcedzoną ciecierzycę. Mieszamy.
Zalewamy wodą do poziomu warzyw (tyle, by były lekko przykryte). Doprawiamy solą, pieprzem, curry, imbirem i wędzoną papryką według własnego uznania. Ponownie dokładnie mieszamy.
Gotujemy pod częściowym przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, aż marchew będzie miękka (sprawdzamy widelcem, powinna się łatwo nakłuwać). Wyłączmy palnik.
Zupę blendujemy na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę gorącej wody podczas blendowania.
Zupę przelewamy na talerz i podajemy razem z pieczywem.