Zupa cebulowa z chrupiącą grzanką
Zupa cebulowa to posiłek uznawany za jedno z popisowych dań kuchni francuskiej. My uważamy jednak, że równie dobrze smakuje w wersji zaadaptowanej do tradycyjnej kuchni polskiej. Nasza zupa cebulowa z grzanką to więc połączenie wyrazistego smaku cebuli z bazą…rosołową. Całość proponujemy podać z serową grzanką – dzięki temu zupa zyskuje zupełnie nowy wymiar i dużo lepiej syci. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk cebuli
400 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki lubczyku
1,5 g
|
3
|
sztuki liścia laurowego
3 g
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
2
|
plastry sera gouda
30 g
|
0,5
|
łyżeczki ostrej papryki
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w piórka.
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę do zarumienienia.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i mieszamy. Całość gotujemy ok. 5-10 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Na kromkach chleba układamy starty ser.
Posypujemy ostrą papryką.
Grzanki pieczemy do momentu, aż ser się rozpuści.
Gotową zupę cebulową podajemy z grzankami.