Zupa cebulowa z chrupiącą grzanką

Zupa cebulowa z chrupiącą grzanką

Zupa cebulowa to posiłek uznawany za jedno z popisowych dań kuchni francuskiej. My uważamy jednak, że równie dobrze smakuje w wersji zaadaptowanej do tradycyjnej kuchni polskiej. Nasza zupa cebulowa z grzanką to więc połączenie wyrazistego smaku cebuli z bazą…rosołową. Całość proponujemy podać z serową grzanką –  dzięki temu zupa zyskuje zupełnie nowy wymiar i dużo lepiej syci. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,54/5
(z 13 ocen)
Zupa cebulowa z chrupiącą grzanką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

498 kcal Kalorie
21 g Białko
21 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
5834 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
5
sztuk cebuli
400 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki lubczyku
1,5 g
3
sztuki liścia laurowego
3 g
2
kromki chleba żytniego
60 g
2
plastry sera gouda
30 g
0,5
łyżeczki ostrej papryki
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

498 kcal Kalorie
21 g Białko
21 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
5834 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Cebulę kroimy w piórka.

2

W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę do zarumienienia.

3

Do garnka wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i mieszamy. Całość gotujemy ok. 5-10 minut.

4

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

5

Na kromkach chleba układamy starty ser.

6

Posypujemy ostrą papryką.

7

Grzanki pieczemy do momentu, aż ser się rozpuści.

8

Gotową zupę cebulową podajemy z grzankami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.