Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zupa caldo verde z jarmużem

Zupa caldo verde z jarmużem

Caldo verde to tradycyjne danie kuchni portugalskiej wywodzące się z północnych regionów tego kraju. Tradycyjnie zupa ta zawiera kapustę galicyjską – spokojnie można ją jednak przygotować także z dodatkiem jarmużu. Dlaczego warto? Zupa caldo verde z jarmużem to orzeźwiający przepis na obiad o soczystym zielonym kolorze. Podana z wegańskimi kiełbaskami świetnie syci i dostarcza mocy wapnia, witaminy E, żelaza, potasu oraz białka. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Zupa caldo verde z jarmużem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

598 kcal Kalorie
33 g Białko
22 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
8426 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
3
sztuki ziemniaków
210 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
75 g
 jarmużu
0,5
opakowania kiełbasek roślinnych
90 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,24 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
1
łyżeczka papryki ostrej suszonej
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

598 kcal Kalorie
33 g Białko
22 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
8426 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę razem z kiełbaskami. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Natomiast jarmuż dzielimy na mniejsze kawałki.

2

W garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy przez około 5 minut, aż stanie się miękka i lekko złocista. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę, aż uwolni aromat.

3

Do garnka wrzucamy ziemniaki. Zalewamy bulionem warzywnym, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli podczas gotowana odparuje zbyt dużo płynu, dolewamy wodę.

4

Gdy ziemniaki zmiękną, miksujemy je na gładki krem. W razie potrzeby możemy jeszcze dolać odrobinę wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję kremu.

5

Do zblendowanej zupy dodajemy jarmuż i gotujemy całość przez około 5 minut, aż zmięknie. Następnie dorzucamy kiełbaski wegańskie i gotujemy całość jeszcze przez 2-3 minuty, aby kiełbaska oddała smak zupie. W tym czasie doprawiamy zupę solą, pieprzem, papryką wędzoną i słodką według własnego smaku.

6

Gotową zupę przekładamy do talerza.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.