Zupa caldo verde z jarmużem
Caldo verde to tradycyjne danie kuchni portugalskiej wywodzące się z północnych regionów tego kraju. Tradycyjnie zupa ta zawiera kapustę galicyjską – spokojnie można ją jednak przygotować także z dodatkiem jarmużu. Dlaczego warto? Zupa caldo verde z jarmużem to orzeźwiający przepis na obiad o soczystym zielonym kolorze. Podana z wegańskimi kiełbaskami świetnie syci i dostarcza mocy wapnia, witaminy E, żelaza, potasu oraz białka. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
75 g
|
jarmużu
|
0,5
|
opakowania kiełbasek roślinnych
90 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,24 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki ostrej suszonej
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę razem z kiełbaskami. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Natomiast jarmuż dzielimy na mniejsze kawałki.
W garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy przez około 5 minut, aż stanie się miękka i lekko złocista. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę, aż uwolni aromat.
Do garnka wrzucamy ziemniaki. Zalewamy bulionem warzywnym, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli podczas gotowana odparuje zbyt dużo płynu, dolewamy wodę.
Gdy ziemniaki zmiękną, miksujemy je na gładki krem. W razie potrzeby możemy jeszcze dolać odrobinę wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję kremu.
Do zblendowanej zupy dodajemy jarmuż i gotujemy całość przez około 5 minut, aż zmięknie. Następnie dorzucamy kiełbaski wegańskie i gotujemy całość jeszcze przez 2-3 minuty, aby kiełbaska oddała smak zupie. W tym czasie doprawiamy zupę solą, pieprzem, papryką wędzoną i słodką według własnego smaku.
Gotową zupę przekładamy do talerza.