Zielony chłodnik z groszku
Chłodnik to jedna z najbardziej orzeźwiających opcji obiadowych – wprost idealna zupa na lato. I choć większości z nas, ta podawana na zimno potrawa kojarzy się z botwinką, to do jej przygotowania możesz użyć też innych składników. Dowód? Nasz zielony chłodnik z groszku! Poza delikatnym lekko słodkim groszkiem znajdziesz tu też kremowe awokado, a całość dopełnią…listki orzeźwiającej mięty. Taki obiad jest super źródłem witaminy B9 (folianów), zawiera także mnóstwo błonnika. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
groszku zielonego gotowanego
|
1
|
szklanka wody
250 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
garść mięty
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżki śmietany
36 g
|
1
|
kromka chleba żytniego razowego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W przypadku, gdy używamy świeżego groszku – ziarenka gotujemy przez 3 minuty, jeśli mrożonego – 5 minut, w osolonym wrzątku. Odlewamy i przelewamy bardzo zimną wodą, aby groszek nie stracił koloru.
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Do kielicha blendera wkładamy: groszek, cebulę, czosnek, wodę, sok z limonki, sól oraz pieprz. Całość blendujemy na gładką masę.
Chłodnik schładzamy w lodówce, gdy jest już gotowy, podajemy ze śmietaną i pieczywem.