Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zielony chłodnik z groszku

Zielony chłodnik z groszku

Chłodnik to jedna z najbardziej orzeźwiających opcji obiadowych – wprost idealna zupa na lato. I choć większości z nas, ta podawana na zimno potrawa kojarzy się z botwinką, to do jej przygotowania możesz użyć też innych składników. Dowód? Nasz zielony chłodnik z groszku! Poza delikatnym lekko słodkim groszkiem znajdziesz tu też kremowe awokado, a całość dopełnią…listki orzeźwiającej mięty. Taki obiad jest super źródłem witaminy B9 (folianów), zawiera także mnóstwo błonnika. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zielony chłodnik z groszku
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

585 kcal Kalorie
23 g Białko
27 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
271 mg Sód
22 g Błonnik

Składniki
300 g
 groszku zielonego gotowanego
1
szklanka wody
250 g
0,5
sztuki awokado
70 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
łyżki soku z limonki
12 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
garść mięty
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżki śmietany
36 g
1
kromka chleba żytniego razowego
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

585 kcal Kalorie
23 g Białko
27 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
271 mg Sód
22 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

W przypadku, gdy używamy świeżego groszku – ziarenka gotujemy przez 3 minuty, jeśli mrożonego – 5 minut, w osolonym wrzątku. Odlewamy i przelewamy bardzo zimną wodą, aby groszek nie stracił koloru.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę.

3

Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

4

Do kielicha blendera wkładamy: groszek, cebulę, czosnek, wodę, sok z limonki, sól oraz pieprz. Całość blendujemy na gładką masę.

5

Chłodnik schładzamy w lodówce, gdy jest już gotowy, podajemy ze śmietaną i pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.