Zapiekany ryż na mleku roślinnym z brzoskwiniami i orzechami

Czy Tobie również ryż na mleku przywodzi na myśl dzieciństwo? Miło jest wrócić do tych smaków. Proponujemy Ci jednak przygotować go w nieco inny sposób — będzie jeszcze pyszniejszy i bardziej aromatyczny. Zapiekany ryż na mleku roślinnym z brzoskwiniami i orzechami to będzie Twój nowy hit!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zapiekany ryż na mleku roślinnym z brzoskwiniami i orzechami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

501 kcal Kalorie
15 g Białko
8 g Tłuszcze
92 g Węglowodany
187 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
1
porcja ryżu basmati
100 g
1,5
szklanki mleka roślinnego
375 g
2,5
łyżki wegańskiej odżywki białkowej
20 g
4
sztuki brzoskwiń
360 g
0,5
garści orzechów włoskich
15 g
1
łyżka ksylitolu
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

501 kcal Kalorie
15 g Białko
8 g Tłuszcze
92 g Węglowodany
187 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Do rondelka wsypujemy ryż, zalewamy mlekiem roślinnym i gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie miękki.

2

Do ugotowanego ryżu dodajemy ksylitol, odżywkę białkową, pokrojone brzoskwinie, posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.

3

Gęsty ryż przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?