Zapiekanka z tofu
Masz dość mięsnych, ciężkich obiadów? Zapiekanka z tofu będzie strzałem w dziesiątkę – i idealnym posiłkiem dla całej rodziny. Znajdziesz w niej moc świeżych warzyw, aromatyczne, wyraziste przyprawy i oczywiście tofu. I choć wiele osób ma w stosunku do tofu uprzedzenia – to wystarczy odpowiednio je przygotować, by stanowiło smakowity dodatek do posiłku. My proponujemy dodać do tofu sos sojowy, oregano i paprykę wędzoną – a uzyskasz smak, któremu trudno będzie się oprzeć. Koniecznie wypróbuj, bo taka zapiekanka jest świetnym źródłem białka, witamin, a także żelaza i wapnia!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
opakowania tofu naturalnego
360 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
opakowania pomidorów w puszce
800 g
|
1
|
łyżka octu winnego
10 g
|
11
|
sztuk ziemniaków
770 g
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
4
|
szczypty pieprzu
1 g
|
3
|
łyżeczki świeżego koperku
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu rozdrabniamy, posypujemy przyprawami i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy.
Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie przez 5 minut.
Na patelnię dodajemy tofu i podsmażamy jeszcze 7 minut. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i ocet. Dusimy przez 20 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni w trybie góra-dół.
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plastry np. przy pomocy mandoliny na średnim ustawieniu grubości.
W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie sos i przykrywamy warstwą ziemniaków, posypujemy koperkiem i szczyptą soli, powtarzamy tę czynność, aż skończą nam się składniki.
Pieczemy zapiekankę przykrytą folią aluminiową lub pokrywką przez 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy z wierzchu. Smacznego!