Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Makaron jest wdzięcznym produktem, który można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Zapiekanka makaronowa to sprawdzony pomysł na danie, które będzie smakować również dzieciom. Uniwersalny przepis nie sprawi trudności nawet osobom nieobytym z kulinarnymi tajnikami. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym z delikatnego indyka nie obciąża żołądka i dostarcza solidną porcję białka. Dodaj warzywa, a uzyskasz pełnowartościową kompozycję, która sprawdzi się jako sycący obiad.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
400 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
0,5
|
opakowania passaty
380 g
|
0,8
|
sztuki mozzarelli
100 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy chwilę krócej niż al dente. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek, chwilę podsmażamy.
Dodajemy mięso i krótko podsmażamy. Dodajemy oregano, słodką paprykę, bazylię świeżą, pieprz , sól oraz passatę pomidorową.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron i zawartość patelni.
Całość mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie dodajemy ser i zapiekamy jeszcze kilka minut.
Na gotowym daniu możemy ułożyć listki bazylii. Smacznego!