
Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Makaron jest wdzięcznym produktem, który można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Zapiekanka makaronowa to sprawdzony pomysł na danie, które będzie smakować również dzieciom. Uniwersalny przepis nie sprawi trudności nawet osobom nieobytym z kulinarnymi tajnikami. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym z delikatnego indyka nie obciąża żołądka i dostarcza solidną porcję białka. Dodaj warzywa, a uzyskasz pełnowartościową kompozycję, która sprawdzi się jako sycący obiad.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
400 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
0,5
|
opakowania passaty
380 g
|
0,8
|
sztuki mozzarelli
100 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy chwilę krócej (ok. 2 minuty) niż al dente, aby makaron był lekko niedogotowany (później dojdzie w piekarniku). Odcedzamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, tryb góra-dół. W przypadku termoobiegu ustawiamy 160°C.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy cebulę oraz czosnek. Smażymy bez przykrycia przez ok. 2–3 minuty, aż cebulę się zeszkli.
Dodajemy mięso i smażymy bez przykrycia na dużym ogniu przez ok. 5–6 minut, aż mięso się zarumieni. Wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy oregano, słodką paprykę, pieprz, sól oraz bazylię świeżą wedle uznania. Mieszamy i dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez ok. 5 minut, aby smaki się połączyły.
Do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 20 × 25 cm wykładamy ugotowany makaron, dodajemy sos z patelni i całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy naczynie, na wierzchu układamy kawałki mozzarelli i ponownie wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy jeszcze ok. 5–7 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Gotową zapiekankę możemy jeszcze opcjonalnie przyozdobić bazylią świeżą. Zapiekankę podajemy na ciepło.
Zapiekanka makaronowa na diecie? To możliwe!
Zapiekanka makaronowa nie brzmi jak danie idealne na dietę redukcyjną. A jednak! W Respo uważamy, że dieta powinna być nie tylko skuteczna i zdrowa, ale także smaczna. Bo smak to coś, co pozwala zmienić nawyki żywieniowe na całe życie, a nie tylko na chwilę. Przykładem zbilansowanego i pysznego dania jest ta fit zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym z indyka. Dzięki temu zawiera aż 39 gramów białka w porcji, a przy tym nie ma laktozy, ma niski indeks glikemiczny oraz świetnie sprawdzi się również w diecie dzieci. To także świetny posiłek do pracy! Wystarczy podgrzać i cieszyć się doskonałym smakiem, nawet podczas intensywnego dnia.
Łatwy przepis na fit zapiekankę makaronową od Respo
W Respo nie chcemy, aby posiłki na diecie były przesadnie skomplikowane. Nie chcemy też, aby składniki były trudnodostępne. Przykładem takiego podejścia jest również nasza zapiekanka makaronowa, którą przygotujesz w niewiele ponad pół godziny, a składniki do niej kupisz w każdym dyskoncie. Doceniają to również nasi Podopieczny. Dla wielu z nich priorytetem jest to, aby dieta była łatwa do stosowania i do przygotowania. Dlatego też nasi dietetycy i kucharze dbają nie tylko o właściwości zdrowotne, ale również o te aspekty.