Zapiekane pieczarki portobello z farszem z jajek

Lubisz aromatyczne potrawy? Ta zdecydowanie cudownie wypełni swoim zapachem Twoją kuchnię. Zapiekane pieczarki portobello z farszem z jajek to świetna propozycja na obiad. W połączeniu z ziemniakami i chrzanem tworzą doskonałą kompozycję smaków.

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zapiekane pieczarki portobello z farszem z jajek
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Low fat Low fat
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

412 kcal Kalorie
25 g Białko
13 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
228 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
4
sztuki pieczarek portobello
400 g
4
sztuki jajek kurzych
224 g
1
sztuka cebuli
110 g
3
łyżki płatków owsianych
30 g
4
sztuki ziemniaków
280 g
1
sztuka selera naciowego
45 g
1
sztuka chrzanu
30 g
5
łyżek jogurtu naturalnego
100 g
3
łyżeczki natki pietruszki
15 g
3
łyżeczki szczypiorku
15 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

412 kcal Kalorie
25 g Białko
13 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
228 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek.

2

Przyprawione ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, aż będą miękkie i rumiane.

3

Gotujemy trzy jajka na twardo przez około 7-8 minut od zagotowania wody. Następnie jajka studzimy i obieramy ze skorupek.

4

Usuwamy ogonki z pieczarek, myjemy kapelusze i pozostawiamy do osuszenia.

5

Cebulę kroimy w kostkę, ogonki ścieramy na tarce. Dusimy na patelni na rozgrzanym oleju.

6

Ugotowane jajka ścieramy na tarce, dodajemy sól, pieprz, posiekany szczypiorek, seler naciowy, duszone ogonki pieczarek z cebulą, surowe jajko. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodajemy zmiksowane płatki owsiane w celu zagęszczenia masy.

7

Na osuszone kapelusze pieczarek układamy pastę jajeczną. Pieczarki z masą układamy w naczyniu do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Grzyby możemy dołożyć do piekących się ziemniaków.

8

Przygotowujemy sos: jogurt, chrzan, posiekaną natkę pietruszki, posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

9

Pieczarki podajemy z pieczonymi ziemniakami i sosem chrzanowym.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?