Zapiekane pieczarki portobello z farszem z jajek
Lubisz aromatyczne potrawy? Ta zdecydowanie cudownie wypełni swoim zapachem Twoją kuchnię. Zapiekane pieczarki portobello z farszem z jajek to świetna propozycja na obiad. W połączeniu z ziemniakami i chrzanem tworzą doskonałą kompozycję smaków.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
4
|
sztuki jajek kurzych
224 g
|
4
|
sztuki pieczarek portobello
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
łyżeczki szczypiorku
15 g
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
3
|
łyżki płatków owsianych
30 g
|
5
|
opakowań jogurtu naturalnego
100 g
|
1
|
sztuka chrzanu
30 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Przyprawione ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, aż będą miękkie i rumiane.
Gotujemy trzy jajka na twardo przez około 7-8 minut od zagotowania wody. Następnie jajka studzimy i obieramy ze skorupek.
Usuwamy ogonki z pieczarek, myjemy kapelusze i pozostawiamy do osuszenia.
Cebulę kroimy w kostkę, ogonki ścieramy na tarce. Dusimy na patelni na rozgrzanym oleju.
Ugotowane jajka ścieramy na tarce, dodajemy sól, pieprz, posiekany szczypiorek, seler naciowy, duszone ogonki pieczarek z cebulą, surowe jajko. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodajemy zmiksowane płatki owsiane w celu zagęszczenia masy.
Na osuszone kapelusze pieczarek układamy pastę jajeczną. Pieczarki z masą układamy w naczyniu do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Grzyby możemy dołożyć do piekących się ziemniaków.
Przygotowujemy sos: jogurt, chrzan, posiekaną natkę pietruszki, posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki podajemy z pieczonymi ziemniakami i sosem chrzanowym.
Smacznego!