Wytrawna owsianka z jajkiem w koszulce i warzywami
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
|
150 g
|
fasoli konserwowej
|
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
|
0,5
|
ząbku czosnku
3 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Dodatki: |
|
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
|
1
|
łyżka octu
10 g
|
|
1
|
sztuka pomidorów suszonych
20 g
|
|
30 g
|
szpinaku
|
|
15 g
|
pestek dyni
|
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku na małej mocy palnika rozgrzewamy oliwę. Czosnek obieramy i drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy przez 1 minutę, uważając, by się nie przypalił.
Do garnka wsypujemy płatki owsiane i mieszamy z oliwą i czosnkiem. Smażymy przez 1 minutę.
Dodajemy białą fasolę i bulion (lub wodę). Doprowadzamy do wrzenia na średniej mocy palnika.
Zmniejszamy moc palnika do małej i gotujemy bez przykrycia przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż płatki zmiękną.
Zdejmujemy garnek z palnika. Zawartość blendujemy ręcznym blenderem na gładką, kremową masę, lub pozostawiamy część fasoli w całości. Owsiankę doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę bulionu. Trzymamy ją ciepłą.
Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w mniejsze kawałki.
Na osobnej, małej patelni rozgrzewamy oliwę na średniej mocy palnika. Wrzucamy świeży szpinak i smażymy przez około 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni na średniej mocy palnika przez około 2-3 minuty, aż się lekko zrumienią.
Przygotowujemy jajko w koszulce: w małym garnku zagotowujemy wodę na małej mocy palnika. Woda ma tylko delikatnie mrugać. Dodajemy ocet.
Jajko delikatnie wbijamy do małej filiżanki. Za pomocą łyżki robimy w wodzie wir i w środek wiru wlewamy jajko. Gotujemy przez około 3-4 minuty, aż białko będzie ścięte, a żółtko płynne. Gotowe jajko wyjmujemy łyżką cedzakową i delikatnie osuszamy.
Owsiankę przekładamy do miski. Na wierzchu układamy szpinak i kawałki suszonych pomidorów.
Na środku umieszczamy jajko w koszulce i całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni oraz świeżo mielonym pieprzem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.