Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Wytrawna owsianka z jajkiem w koszulce i warzywami

Wytrawna owsianka z jajkiem w koszulce i warzywami

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wytrawna owsianka z jajkiem w koszulce i warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

709 kcal Kalorie
33 g Białko
35 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
1686 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
5
łyżek płatków owsianych
50 g
150 g
 fasoli konserwowej
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
ząbku czosnku
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Dodatki:

1
sztuka jajka
56 g
1
łyżka octu
10 g
1
sztuka pomidorów suszonych
20 g
30 g
 szpinaku
15 g
 pestek dyni
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

709 kcal Kalorie
33 g Białko
35 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
1686 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

W garnku na małej mocy palnika rozgrzewamy oliwę. Czosnek obieramy i drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy przez 1 minutę, uważając, by się nie przypalił.

2

Do garnka wsypujemy płatki owsiane i mieszamy z oliwą i czosnkiem. Smażymy przez 1 minutę.

3

Dodajemy białą fasolę i bulion (lub wodę). Doprowadzamy do wrzenia na średniej mocy palnika.

4

Zmniejszamy moc palnika do małej i gotujemy bez przykrycia przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż płatki zmiękną.

5

Zdejmujemy garnek z palnika. Zawartość blendujemy ręcznym blenderem na gładką, kremową masę, lub pozostawiamy część fasoli w całości. Owsiankę doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę bulionu. Trzymamy ją ciepłą.

6

Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w mniejsze kawałki.

7

Na osobnej, małej patelni rozgrzewamy oliwę na średniej mocy palnika. Wrzucamy świeży szpinak i smażymy przez około 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

8

Pestki dyni prażymy na suchej patelni na średniej mocy palnika przez około 2-3 minuty, aż się lekko zrumienią.

9

Przygotowujemy jajko w koszulce: w małym garnku zagotowujemy wodę na małej mocy palnika. Woda ma tylko delikatnie mrugać. Dodajemy ocet.

10

Jajko delikatnie wbijamy do małej filiżanki. Za pomocą łyżki robimy w wodzie wir i w środek wiru wlewamy jajko. Gotujemy przez około 3-4 minuty, aż białko będzie ścięte, a żółtko płynne. Gotowe jajko wyjmujemy łyżką cedzakową i delikatnie osuszamy.

11

Owsiankę przekładamy do miski. Na wierzchu układamy szpinak i kawałki suszonych pomidorów.

12

Na środku umieszczamy jajko w koszulce i całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni oraz świeżo mielonym pieprzem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera