
Proteinowy serniczek
Deser + mega dawka białka? Z naszym przepisem na proteinowy serniczek masz 2w1! A wszystko z jedynie 6 składników – w tym skyru, budyniu i soczystych malin. Ten prosty deser to przykład na to, że ciasto może być zdrowe – i może sycić na długo. A białko? Sernik zawiera go aż 27 g w porcji mającej 350 kcal. To więc naprawdę świetny deal. Smacznego!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki jaja kurzego
168 g
|
2
|
opakowania skyra waniliowego
300 g
|
8
|
łyżeczek proszku budyniowego
40 g
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
100 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Do miski wbijamy jajka i miksujemy na puszystą masę przez około 2 minuty.
Dodajemy skyr waniliowy, proszek budyniowy, erytrol i ekstrakt waniliowy. Erytrol dodajemy według własnego uznania. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Przelewamy masę do blaszki (o średnicy 15-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30–40 minut, aż serniczek będzie ścięty i lekko zarumieniony na wierzchu.
Studzimy i podajemy z owocami.