Sernik kokosowy na zimno

Sernik kokosowy na zimno

Szukasz przepisu na orzeźwiający deser idealny na lato? Postaw na sernik kokosowy na zimno, czyli tropikalny smak i rozpływającą się w ustach konsystencję. Lista składników? Znajdziesz na niej aromatyczne wiórki kokosowe, słodką białą czekoladę i chrupiące kawałki kokosowego batonika Princessa. Do tego baza z mascarpone i jogurtu greckiego, a zamiast cukru – bezkaloryczny erytrol i gotowe! Taki deser będzie hitem letnich podwieczorków w gronie rodziny i znajomych. Smacznego!

30 min
Czas przygotowania
210 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,36/5
(z 11 ocen)
Sernik kokosowy na zimno
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

527 kcal Kalorie
13 g Białko
42 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
137 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki

Spód:

3
opakowania wafelków kokosowych
100 g

Masa:

2
opakowania jogurtu greckiego
800 g
9
łyżek mascarpone
215 g
8
łyżeczek erytrolu
40 g
1
sztuka białej czekolady
100 g
3
łyżki żelatyny
24 g

Dekoracja:

7
łyżek wiórków kokosowych
42 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

527 kcal Kalorie
13 g Białko
42 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
137 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Wafle kokosowe drobno kruszymy za pomocą malaksera i wykładamy nimi spód tortownicy o średnicy ok. 23-26 cm.

2

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W większym garnuszku zagotowujemy wodę, w mniejszym naczyniu umieszczamy czekoladę. Mniejsze naczynie ustawiamy nad większym i rozpuszczamy czekoladę do jednolitej konsystencji. Czekoladę pozostawiamy do przestygnięcia, ale uważamy, by nie zastygła.

3

Żelatynę zalewamy ciepłą wodą do pokrycia żelatyny i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie dolewamy ok. 1/4 szklanki ciepłej wody i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

4

W kielichu miksera umieszczamy mascarpone i ubijamy do zwiększenia objętości (ok. 1-2 minuty). Dodajemy jogurt i płynną czekoladę i miksujemy całość do całkowitego połączenia wszystkich składników. Próbujemy masę i opcjonalnie dosładzamy erytrolem. Na koniec zmniejszamy moc obrotów miksera i dodajemy żelatynę. Miksujemy wszystko przez chwilkę do połączenia żelatyny z masą sernika.

5

Gotową masę wykładamy na przygotowany spód. Sernik pozostawiamy do stężenia na minimum 3 godziny, najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc. Przed podaniem i pokrojeniem ciasta dekorujemy wierzch wiórkami kokosowymi. Wiórki kokosowe możemy ewentualnie podprażyć do zarumienienia na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.