![Sernik kokosowy na zimno](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2017/12/14130828/SERNIK-RAFFAELLO-NA-ZIMNO.jpg)
Sernik kokosowy na zimno
Szukasz przepisu na orzeźwiający deser idealny na lato? Postaw na sernik kokosowy na zimno, czyli tropikalny smak i rozpływającą się w ustach konsystencję. Lista składników? Znajdziesz na niej aromatyczne wiórki kokosowe, słodką białą czekoladę i chrupiące kawałki kokosowego batonika Princessa. Do tego baza z mascarpone i jogurtu greckiego, a zamiast cukru – bezkaloryczny erytrol i gotowe! Taki deser będzie hitem letnich podwieczorków w gronie rodziny i znajomych. Smacznego!
![Sernik kokosowy na zimno](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2017/12/14130825/sernik-raf.png)
Kategorie
![Bez soli](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezsoli.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Spód: |
|
3
|
opakowania wafelków kokosowych
100 g
|
Masa: |
|
2
|
opakowania jogurtu greckiego
800 g
|
9
|
łyżek mascarpone
215 g
|
8
|
łyżeczek erytrolu
40 g
|
1
|
sztuka białej czekolady
100 g
|
3
|
łyżki żelatyny
24 g
|
Dekoracja: |
|
7
|
łyżek wiórków kokosowych
42 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wafle kokosowe drobno kruszymy za pomocą malaksera i wykładamy nimi spód tortownicy o średnicy ok. 23-26 cm.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W większym garnuszku zagotowujemy wodę, w mniejszym naczyniu umieszczamy czekoladę. Mniejsze naczynie ustawiamy nad większym i rozpuszczamy czekoladę do jednolitej konsystencji. Czekoladę pozostawiamy do przestygnięcia, ale uważamy, by nie zastygła.
Żelatynę zalewamy ciepłą wodą do pokrycia żelatyny i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie dolewamy ok. 1/4 szklanki ciepłej wody i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
W kielichu miksera umieszczamy mascarpone i ubijamy do zwiększenia objętości (ok. 1-2 minuty). Dodajemy jogurt i płynną czekoladę i miksujemy całość do całkowitego połączenia wszystkich składników. Próbujemy masę i opcjonalnie dosładzamy erytrolem. Na koniec zmniejszamy moc obrotów miksera i dodajemy żelatynę. Miksujemy wszystko przez chwilkę do połączenia żelatyny z masą sernika.
Gotową masę wykładamy na przygotowany spód. Sernik pozostawiamy do stężenia na minimum 3 godziny, najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc. Przed podaniem i pokrojeniem ciasta dekorujemy wierzch wiórkami kokosowymi. Wiórki kokosowe możemy ewentualnie podprażyć do zarumienienia na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.