Wrapy z sałaty z tofu i sosem fistaszkowym
Wrapy? Wcale nie muszą bazować na pszennym placku! Zamiast tego, nadzienie możesz umieścić w prawie bezkalorycznym „wrapie”, czyli…liściach sałaty. Dowód na to, że taka wersja smakuje równie pysznie co oryginał? Nasz przepis na wrapy z sałaty z tofu i sosem fistaszkowym! Znajdziesz tu sycące nadzienie na bazie ryżu i tofu w słodko-kwaśnej marynacie oraz klucz programu, czyli sos na bazie masła orzechowego. Ten w 100% roślinny obiad to idealne rozwiązanie – nie tylko dla wegan. Smacznego!
        Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              opakowanie tofu naturalnego
             
                          
                180 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka oliwy z oliwek
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżka sosu sojowego
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki miodu
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżki soku z limonki
             
                          
                12 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki papryki wędzonej
             
                          
                1,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            40 g 
           
         | 
        
           
               ryżu basmati
             
                       | 
          
| 
           
            40 g 
           
         | 
        
           
               sałaty
             
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              sztuki ogórka świeżego
             
                          
                75 g
               
                       | 
          
          Sos: | 
          |
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki masła orzechowego
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżka sosu sojowego
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki miodu
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżka soku z limonki
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W miseczce mieszamy: oliwę z oliwek, sok z limonki, miód, sos sojowy i paprykę wędzoną.
Tofu kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy z przygotowaną marynatą.
Kawałki tofu umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Całość pieczemy ok. 20 minut, w połowie czasu pieczenia obracamy tofu, by kawałki przypiekły się z każdej strony.
W miseczce dokładnie mieszamy składniki sosu. W razie potrzeby dolewamy stopniowo odrobinę wody, jeśli preferujemy sos o rzadszej konsystencji.
Przygotowujemy listki sałaty i dokładnie je myjemy. Ogórka kroimy w małą kosteczkę.
W każdy listek sałaty nakładamy: ryż, tofu, ogórka, a następnie całość polewamy sosem. Następnie zawijamy listki. W przypadku mniejszych listków sałaty możemy pozostawić otwarte łódeczki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.