Wrapy z sałaty z tofu i sosem fistaszkowym
Wrapy? Wcale nie muszą bazować na pszennym placku! Zamiast tego, nadzienie możesz umieścić w prawie bezkalorycznym „wrapie”, czyli…liściach sałaty. Dowód na to, że taka wersja smakuje równie pysznie co oryginał? Nasz przepis na wrapy z sałaty z tofu i sosem fistaszkowym! Znajdziesz tu sycące nadzienie na bazie ryżu i tofu w słodko-kwaśnej marynacie oraz klucz programu, czyli sos na bazie masła orzechowego. Ten w 100% roślinny obiad to idealne rozwiązanie – nie tylko dla wegan. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki miodu
6 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
40 g
|
ryżu basmati
|
40 g
|
sałaty
|
Sos: |
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki miodu
6 g
|
1
|
łyżka soku z limonki
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W miseczce mieszamy: oliwę z oliwek, sok z limonki, miód, sos sojowy i paprykę wędzoną.
Tofu kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy z przygotowaną marynatą.
Kawałki tofu umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Całość pieczemy ok. 20 minut, w połowie czasu pieczenia obracamy tofu, by kawałki przypiekły się z każdej strony.
W miseczce dokładnie mieszamy składniki sosu. W razie potrzeby dolewamy stopniowo odrobinę wody, jeśli preferujemy sos o rzadszej konsystencji.
Przygotowujemy listki sałaty i dokładnie je myjemy.
W każdy listek sałaty nakładamy: ryż, tofu, a następnie całość polewamy sosem. Następnie zawijamy listki. W przypadku mniejszych listków sałaty możemy pozostawić otwarte łódeczki.