
Wołowina z brukselką i ryżem
Obiad na bazie wołowiny? Mamy coś dla Ciebie! Nasz przepis – wołowina z brukselką i ryżem, to idealna opcja dla mięsożerców i fanów wyrazistych smaków. Mięso wołowe i brukselka łączą się tu bowiem z sosem miodowo-sojowym, tworząc całość, której trudno się oprzeć. A to nie koniec – bo taki posiłek jest także dobrym źródłem żelaza, wapnia, witaminy C, białka czy błonnika. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
300 g
|
wołowiny, polędwicy
|
400 g
|
brukselki
|
150 g
|
ryżu jaśminowego
|
6
|
łyżeczek oleju
30 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Sos: |
|
4
|
łyżki sosu sojowego
40 g
|
1,5
|
łyżeczki miodu
18 g
|
1
|
łyżka octu ryżowego
10 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
0,5
|
łyżki maki ziemniaczanej
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W miseczce mieszamy składniki sosu: sos sojowy, miód, ocet ryżowy oraz wodę, a następnie rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Odstawiamy na bok.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Brukselkę myjemy, obieramy z wierzchnich, uszkodzonych liści i odcinamy końcówki. Większe główki kroimy na połówki. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie na dużej mocy palnika, bez przykrycia, przez około 5-7 minut, aż będzie lekko miękka, ale nadal jędrna (al dente). Odcedzamy i odstawiamy.
Wołowinę kroimy w bardzo cienkie paski. Czosnek i imbir obieramy i bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej na średniej mocy palnika.
Wrzucamy na patelnię czosnek i imbir. Smażymy przez około 30 sekund, często mieszając, aż staną się aromatyczne, ale nie zrumienią się.
Zwiększamy moc palnika na dużą. Dodajemy paski wołowiny i smażymy przez 2-3 minuty, ciągle mieszając, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na szarobrązowy. Ważne, aby nie smażyć zbyt długo, bo wołowina stanie się twarda.
Dodajemy ugotowaną brukselkę. Smażymy razem z wołowiną przez około 2 minuty, mieszając, aby brukselka się podgrzała i nabrała smaku.
Zmniejszamy moc palnika na średnią. Ponownie mieszamy przygotowany wcześniej sos i wlewamy go na patelnię. Smażymy przez około 1 minutę, stale mieszając, aż sos zgęstnieje i pokryje wołowinę i brukselkę błyszczącą glazurą.
Wołowinę i brukselkę podajemy z ryżem. Całość posypujemy sezamem
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.