Wegetariańskie placuszki cukiniowe
Jak wytrawne placki to tylko z ziemniaków? Niekoniecznie! Nasze wegetariańskie placuszki cukiniowe są na to najlepszym dowodem — a ich wykonanie jest dziecinnie proste. Obiecujemy, że pokochają je nawet najmłodsi członkowie rodziny — takie placuszki są więc idealnym sposobem na zwiększenie ilości warzyw w diecie.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1
|
łyżka mąki z ciecierzycy
12 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cukinię ścieramy na tarce, posypujemy solą i odstawiamy. Po 4 minutach odciskamy cukinię z nadmiaru wody.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb termoobieg.
Do cukinii dodajemy jajko, mąkę z ciecierzycy, olej sól, pieprz oraz natkę pietruszki.
Na blaszce forujemy placuszki i pieczemy 15 minut.
Gotowe placuszki przekładamy na talerz. Smacznego!