Wegetariańskie placuszki cukiniowe

Wegetariańskie placuszki cukiniowe

Jak wytrawne placki to tylko z ziemniaków? Niekoniecznie! Nasze wegetariańskie placuszki cukiniowe są na to najlepszym dowodem — a ich wykonanie jest dziecinnie proste. Obiecujemy, że pokochają je nawet najmłodsi członkowie rodziny — takie placuszki są więc idealnym sposobem na zwiększenie ilości warzyw w diecie.

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wegetariańskie placuszki cukiniowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

262 kcal Kalorie
14 g Białko
17 g Tłuszcze
13 g Węglowodany
186 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
1
sztuka cukinii
200 g
1
sztuka jajka
56 g
1
łyżka mąki z ciecierzycy
12 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

262 kcal Kalorie
14 g Białko
17 g Tłuszcze
13 g Węglowodany
186 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Cukinię ścieramy na tarce, posypujemy solą i odstawiamy. Po 4 minutach odciskamy cukinię z nadmiaru wody.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb termoobieg.

3

Do cukinii dodajemy jajko, mąkę z ciecierzycy, olej sól, pieprz oraz natkę pietruszki.

4

Na blaszce forujemy placuszki i pieczemy 15 minut.

5

Gotowe placuszki przekładamy na talerz. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.