Wegetariańskie paszteciki z kapustą, soczewicą i pieczarkami
Uszka, krokiety, paszteciki…spośród wszystkich dodatków zwyczajowo podawanych z barszczem, to właśnie paszteciki mają najbardziej wszechstronne zastosowanie – świetnie sprawdzą się one bowiem zarówno jako dodatek do zupy, jak i “samodzielna” przekąska. Jeżeli lubisz te wytrawne wypieki, koniecznie wypróbuj nasz przepis na wegetariańskie paszteciki z kapustą, soczewicą i pieczarkami i podaj je z wybraną zupą, zabierz do pracy lub w podróż – wybór należy do Ciebie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
ugotowanej zielonej soczewicy
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
220 g
|
kapusty kiszonej
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
1
|
łyżeczka mielonego kminku
1 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
opakowanie ciasta francuskiego
275 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i pieczarki. Do zarumienionych warzyw dodajemy ugotowaną soczewicę, kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, sos sojowy i majeranek. Dokładnie mieszamy.
Pół zawartości patelni przekładamy do naczynia, blendujemy i ponownie przelewamy na patelnię. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Rozwijamy ciasto, smarujemy masą, zwijamy w rulon i kroimy na 1,5 cm kawałki.
Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 25-30 minut.