Wegetariańskie paszteciki z kapustą, soczewicą i pieczarkami

Wegetariańskie paszteciki z kapustą, soczewicą i pieczarkami

Uszka, krokiety, paszteciki…spośród wszystkich dodatków zwyczajowo podawanych z barszczem, to właśnie paszteciki mają najbardziej wszechstronne zastosowanie – świetnie sprawdzą się one bowiem zarówno jako dodatek do zupy, jak i “samodzielna” przekąska. Jeżeli lubisz te wytrawne wypieki, koniecznie wypróbuj nasz przepis na wegetariańskie paszteciki z kapustą, soczewicą i pieczarkami i podaj je z wybraną zupą, zabierz do pracy lub w podróż – wybór należy do Ciebie!

25 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Wegetariańskie paszteciki z kapustą, soczewicą i pieczarkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

475 kcal Kalorie
18 g Białko
20 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
314 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
200 g
 ugotowanej zielonej soczewicy
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
10
sztuk pieczarek
200 g
220 g
 kapusty kiszonej
1
sztuka liścia laurowego
1 g
2
sztuki ziela angielskiego
2 g
1
łyżeczka mielonego kminku
1 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
opakowanie ciasta francuskiego
275 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

475 kcal Kalorie
18 g Białko
20 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
314 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 25 min.
1

Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

2

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i pieczarki. Do zarumienionych warzyw dodajemy ugotowaną soczewicę, kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, sos sojowy i majeranek. Dokładnie mieszamy.

3

Pół zawartości patelni przekładamy do naczynia, blendujemy i ponownie przelewamy na patelnię. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

4

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

5

Rozwijamy ciasto, smarujemy masą, zwijamy w rulon i kroimy na 1,5 cm kawałki.

6

Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 25-30 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.