Wegetariańskie klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
1
|
opakowanie klopsików roślinnych
180 g
|
|
100 g
|
makaronu
|
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
|
0,5
|
szklanki bulionu warzywnego
125 g
|
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
|
0,4
|
łyżeczki bazylii
1,5 g
|
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
|
1
|
garść świeżej bazylii
3 g
|
|
1
|
łyżka parmezanu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, ustawiając palnik na średnią moc.
Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy przez około 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie i stanie się szklista. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez około minutę.
Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy bulion warzywny, oregano, bazylię i erytrol. Mieszamy wszystkie składniki.
Zwiększamy moc palnika do dużej, aby sos się zagotował. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy moc do małej i gotujemy sos bez przykrycia przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy gotowe wegetariańskie klopsiki. Delikatnie mieszamy, aby pokryły się sosem.
Gotujemy klopsiki w sosie na małej mocy pod częściowym przykryciem przez około 8-10 minut, aby dobrze się podgrzały i przeszły smakiem sosu. Pamiętajmy, że klopsiki są już gotowe, więc chodzi tylko o ich podgrzanie.
Makaron podajemy z sosem i klopsikami. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.