Wegetariański quiche ze szpinakiem i serem pleśniowym
Quiche bez kruchego spodu? Też smakuje pysznie – zwłaszcza jeśli do masy dodasz sekretny składnik: czyli kaszę jaglaną. Zresztą: nasz wegetariański quiche ze szpinakiem i serem pleśniowym to w ogóle przykład na to, jak zrobić kreatywne, pyszne i super pożywne śniadanie. Co w nim znajdziesz? A no, chociażby moc witaminy C, beta-karotenu, wapnia i żelaza. A wszystko zamknięte w kremowej, wyrazistej zapiekance. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
suchej kaszy jaglanej
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
50 g
|
szpinaku świeżego
|
1
|
łyżeczka gałki muszkatałowej
0,25 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
0,4
|
szklanki mleka
100 g
|
0,3
|
opakowania sera pleśniowego np. z niebieską pleśnią
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Na rozgrzanej patelni z połową oliwy dusimy czosnek i cebulę. Gdy warzywa się zeszklą i będą miękkie, dodajemy szpinak i razem dusimy. Składniki na patelni doprawiamy gałką muszkatołową.
Jajka wybijamy do miski, dodajemy mleko, sól, pieprz i dokładnie mieszamy, aby wszystko się połączyło. Do masy mleczno-jajecznej dodajemy kaszę jaglaną, wcześniej uduszone warzywa i pokrojony ser pleśniowy. Całość mieszamy do połączenia się składników.
Naczynie, w którym będziemy piec quiche, wykładamy papierem do pieczenia. Skrapiamy naczynie resztą oliwy i przekładamy do niego wcześniej przygotowaną masę. Quiche pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
Upieczony quiche kroimy i przekładamy na talerz. Smacznego!