Wegetariański quiche ze szpinakiem i serem pleśniowym

Wegetariański quiche ze szpinakiem i serem pleśniowym

Quiche bez kruchego spodu? Też smakuje pysznie – zwłaszcza jeśli do masy dodasz sekretny składnik: czyli kaszę jaglaną. Zresztą: nasz wegetariański quiche ze szpinakiem i serem pleśniowym to w ogóle przykład na to, jak zrobić kreatywne, pyszne i super pożywne śniadanie. Co w nim znajdziesz? A no, chociażby moc witaminy C, beta-karotenu, wapnia i żelaza. A wszystko zamknięte w kremowej, wyrazistej zapiekance. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,45/5
(z 11 ocen)
Wegetariański quiche ze szpinakiem i serem pleśniowym
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

612 kcal Kalorie
31 g Białko
34 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
222 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
50 g
 suchej kaszy jaglanej
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
50 g
 szpinaku świeżego
1
łyżeczka gałki muszkatałowej
0,25 g
2
sztuki jajek
112 g
0,4
szklanki mleka
100 g
0,3
opakowania sera pleśniowego np. z niebieską pleśnią
30 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

612 kcal Kalorie
31 g Białko
34 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
222 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Gotujemy kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

2

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem (lub 200°C góra-dół).

3

Cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę.

4

Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy (na średnim ogniu). Dodajemy cebulę i smażymy przez około 3–4 minuty, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez około 30 sekund, aż zacznie uwalniać aromat.

5

Dodajemy szpinak i dusimy całość przez około 2–3 minuty, aż zwiędnie. Doprawiamy gałką muszkatołową według uznania i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia.

6

W dużej misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy mleko, sól oraz pieprz, a następnie dokładnie mieszamy do połączenia składników. Dokładamy kaszy jaglanej, uduszone warzywa i pokrojony w małe kawałki ser. Mieszamy, aż składniki masy się połączą.

7

Naczynie żaroodporne o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy resztą oliwy. Przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy wierzch.

8

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 35–40 minut, aż masa się zetnie i wierzch lekko się zrumieni. Jeśli forma jest wyższa, wydłużamy czas pieczenia o kilka minut.

9

Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy quiche na kilka minut, aby lekko przestygł i łatwiej się kroił. Następnie kroimy na porcje i przekładamy na talerz.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera