Wegetariański quiche ze szpinakiem i serem pleśniowym

Wegetariański quiche ze szpinakiem i serem pleśniowym

Quiche bez kruchego spodu? Też smakuje pysznie – zwłaszcza jeśli do masy dodasz sekretny składnik: czyli kaszę jaglaną. Zresztą: nasz wegetariański quiche ze szpinakiem i serem pleśniowym to w ogóle przykład na to, jak zrobić kreatywne, pyszne i super pożywne śniadanie. Co w nim znajdziesz? A no, chociażby moc witaminy C, beta-karotenu, wapnia i żelaza. A wszystko zamknięte w kremowej, wyrazistej zapiekance. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,69/5
(z 42 ocen)
Wegetariański quiche ze szpinakiem i serem pleśniowym
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

612 kcal Kalorie
31 g Białko
34 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
222 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
50 g
 suchej kaszy jaglanej
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
50 g
 szpinaku świeżego
1
łyżeczka gałki muszkatałowej
0,25 g
2
sztuki jajek
112 g
0,4
szklanki mleka
100 g
0,3
opakowania sera pleśniowego np. z niebieską pleśnią
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

612 kcal Kalorie
31 g Białko
34 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
222 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Na rozgrzanej patelni z połową oliwy dusimy czosnek i cebulę. Gdy warzywa się zeszklą i będą miękkie, dodajemy szpinak i razem dusimy. Składniki na patelni doprawiamy gałką muszkatołową.

3

Jajka wybijamy do miski, dodajemy mleko, sól, pieprz i dokładnie mieszamy, aby wszystko się połączyło. Do masy mleczno-jajecznej dodajemy kaszę jaglaną, wcześniej uduszone warzywa i pokrojony ser pleśniowy. Całość mieszamy do połączenia się składników.

4

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem (lub 200 stopni góra-dół, jeśli nie ma termoobiegu). Naczynie żaroodporne o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy resztą oliwy. Przekładamy masę i wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez 35–40 minut (lub dłużej, jeśli forma jest wyższa), aż masa się zetnie i lekko zrumieni.

5

Upieczony quiche kroimy i przekładamy na talerz. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera