Wege zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną
Zupa gulaszowa to idealny sposób na jesienno-zimowy obiad, który nie tylko świetnie Cię nasyci – ale także cudownie rozgrzeje. Nie jesz mięsa? Nasz przepis – wege zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną – przychodzi z pomocą! Zamiast mięsa znajdziesz tu pełną żelaza i magnezu fasolę białą oraz bogate w wapń tofu. Oprócz nich klasyka: kasza jęczmienna, warzywa, pieczarki i aromatyczne przyprawy. Z takim obiadem, chłodne dni od razu staną się lepsze. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
120 g
|
fasoli białej konserwowej
|
50 g
|
kaszy jęczmiennej perłowej
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
0,5
|
opakowania tofu wędzonego
90 g
|
5
|
sztuk pieczarek
100 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Fasolę odcedzamy na sitku. Marchew, cebulę i tofu kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w cienkie plastry.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy marchew, pieczarki i cebulę, następnie przesmażamy przez 1-2 minuty.
Do garnka wlewamy bulion, wsypujemy kaszę i całość gotujemy do miękkości kaszy. W razie potrzeby dolewamy wody podczas gotowania, gdyby kasza wchłonęła zbyt dużo płynu.
Pod koniec gotowania dodajemy fasolę oraz tofu. Gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz natką pietruszki wedle uznania.
Gotową zupę przelewamy do talerza.