Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Wege zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną

Wege zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną

Zupa gulaszowa to idealny sposób na jesienno-zimowy obiad, który nie tylko świetnie Cię nasyci – ale także cudownie rozgrzeje. Nie jesz mięsa? Nasz przepis – wege zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną – przychodzi z pomocą! Zamiast mięsa znajdziesz tu pełną żelaza i magnezu fasolę białą oraz bogate w wapń tofu. Oprócz nich klasyka: kasza jęczmienna, warzywa, pieczarki i aromatyczne przyprawy. Z takim obiadem, chłodne dni od razu staną się lepsze. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wege zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

562 kcal Kalorie
28 g Białko
20 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
1976 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
120 g
 fasoli białej konserwowej
50 g
 kaszy jęczmiennej perłowej
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
0,5
opakowania tofu wędzonego
90 g
5
sztuk pieczarek
100 g
0,5
łyżeczki majeranku
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

562 kcal Kalorie
28 g Białko
20 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
1976 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Fasolę odcedzamy na sitku. Marchew, cebulę i tofu kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w cienkie plastry.

2

W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy marchew, pieczarki i cebulę, następnie przesmażamy przez 1-2 minuty.

3

Do garnka wlewamy bulion, wsypujemy kaszę i całość gotujemy do miękkości kaszy. W razie potrzeby dolewamy wody podczas gotowania, gdyby kasza wchłonęła zbyt dużo płynu.

4

Pod koniec gotowania dodajemy fasolę oraz tofu. Gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz natką pietruszki wedle uznania.

5

Gotową zupę przelewamy do talerza.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.