Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami

Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami

Grillowy klimat bez wychodzenia z domu? Nasz przepis na wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami poleca się na obiad! Jego sekret tkwi w wyrazistej marynacie do tofu na bazie miodu, sosu sojowego i aromatycznych przypraw. Do tego świeże warzywa, a do podania ryż i gotowe! Taka nietuzinkowa formuła obiadu posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Będzie też super źródłem błonnika, wapnia, żelaza, a także kwasu foliowego i witaminy C. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

445 kcal Kalorie
19 g Białko
13 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
2455 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
200 g
 brokuła
0,5
sztuki cukinii
100 g
1
sztuka cebuli czerwonej
80 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
100 g
 ryżu basmati

Marynata:

3
łyżki sosu sojowego
30 g
2
łyżeczki syropu klonowego
20 g
0,2
szklanki wody
60 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
0,5
łyżki skrobi ziemniaczanej
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

445 kcal Kalorie
19 g Białko
13 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
2455 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Cebulę, tofu i cukinię kroimy w kostkę, brokuła dzielimy na małe różyczki.

3

W misce mieszamy składniki marynaty. Do marynaty dodajemy pokrojone tofu i pozostawiamy na ok. 15 minut do zamarynowania.

4

Na długie wykałaczki nadziewamy warzywa i zamarynowane tofu.

5

Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy szaszłyki i smażymy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas obracając szaszłyki, by zarumieniły się z każdej strony. Jeśli w misce pozostała nam część marynaty, to pod koniec smażenia polewamy nią szaszłyki.

6

Gotowe szaszłyki podajemy z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.