Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Grillowy klimat bez wychodzenia z domu? Nasz przepis na wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami poleca się na obiad! Jego sekret tkwi w wyrazistej marynacie do tofu na bazie miodu, sosu sojowego i aromatycznych przypraw. Do tego świeże warzywa, a do podania ryż i gotowe! Taka nietuzinkowa formuła obiadu posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Będzie też super źródłem błonnika, wapnia, żelaza, a także kwasu foliowego i witaminy C. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
200 g
|
brokuła
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
Marynata: |
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
0,2
|
szklanki wody
60 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżki skrobi ziemniaczanej
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę, tofu i cukinię kroimy w kostkę, brokuła dzielimy na małe różyczki.
W misce mieszamy składniki marynaty. Do marynaty dodajemy pokrojone tofu i pozostawiamy na ok. 15 minut do zamarynowania.
Na długie wykałaczki nadziewamy warzywa i zamarynowane tofu.
Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy szaszłyki i smażymy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas obracając szaszłyki, by zarumieniły się z każdej strony. Jeśli w misce pozostała nam część marynaty, to pod koniec smażenia polewamy nią szaszłyki.
Gotowe szaszłyki podajemy z ryżem.