Wegańskie spaghetti bolognese
Wegańskie spaghetti bolognese? Bardzo proszę! Klasyczne mięsne klopsiki wystarczy zamienić na tofu, a zamiast sera dodać orzechy nerkowca i gotowe. Taki obiad sprawdzi się wprost idealnie zarówno w diecie wegan, jak i osób, które po prostu chcą spróbować czegoś nowego. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,1
|
opakowania tofu
200 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
3 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
3
|
sztuki marchewki
240 g
|
0,5
|
garści bazylii
1,5 g
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
100 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
40 g
|
orzechów nerkowca
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu odsączamy i rozdrabniamy, dodajemy do niego sos sojowy i paprykę wędzoną. Smażymy na patelni z połową oliwy przez 7-8 minut, następnie odstawiamy na bok.
Na tej samej patelni podsmażamy z resztą oliwy pokrojoną cebulę, czosnek, seler naciowy oraz startą marchewkę przez około 8 minut.
Dodajemy podsmażone tofu, pomidory oraz 400 ml wody.
Dusimy przez 25 minut, następnie dodajemy listki bazylii oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Orzechy nerkowca blendujemy ze szczyptą soli i używamy jako zamiennik parmezanu.