Wegańskie naleśniki po meksykańsku

Wegańskie naleśniki po meksykańsku

Uwielbiasz kuchnię meksykańską? Zatem nasz przepis na wegańskie naleśniki po meksykańsku będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę! Danie to idealnie sprawdzi się dla wegan – mięso mielone zastąpiliśmy granulatem sojowym. To kolorowe pełne warzyw i lekko pikantne danie jest skarbnicą aromatu i wartości odżywczych – roślinne białko, likopen, witamina C i antyoksydanty. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Wegańskie naleśniki po meksykańsku
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

417 kcal Kalorie
23 g Białko
15 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
3769 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
2
sztuki ciasta do naleśników wegańskiego
202 g
50 g
 granulatu sojowego
0,5
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Sos:

0,3
opakowania passaty pomidorowej
200 g
100 g
 fasoli czerwonej konserwowej
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
0,5
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

417 kcal Kalorie
23 g Białko
15 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
3769 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Naleśniki przygotowujemy zgodnie z instrukcjami pod linkiem: https://centrumrespo.pl/przepisy/ciasto-do-nalesnikow-weganskie/

2

Granulat sojowy zalewamy ciepłą wodą (2 cm ponad wysokość granulatu) i pozostawiamy do namoczenia przez ok. 15-20 minut.

3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

4

Do granulatu dodajemy olej i przyprawy, dokładnie mieszamy. Rozkładamy na papierze do pieczenia cienką warstwę i pieczemy, aż będzie chrupiący. Co kilka minut możemy mieszać, aby woda równomiernie odparowała.

5

Cebulę i czosnek siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, fasolę odcedzamy, a pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.

6

W rondelku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę i czosnek do zarumienienia. Następie dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Całość zalewamy passatą, dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 5-8 minut. Pod koniec dodajemy fasolę, granulat sojowy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.

7

Na naleśnikach nakładamy farsz, układamy kawałki pomidorków i składamy naleśnik na pół. Naleśniki możemy zapiec w piekarniku do zarumienienia placka. Przed podaniem naleśniki posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.