Wegańskie naleśniki po meksykańsku
Uwielbiasz kuchnię meksykańską? Zatem nasz przepis na wegańskie naleśniki po meksykańsku będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę! Danie to idealnie sprawdzi się dla wegan – mięso mielone zastąpiliśmy granulatem sojowym. To kolorowe pełne warzyw i lekko pikantne danie jest skarbnicą aromatu i wartości odżywczych – roślinne białko, likopen, witamina C i antyoksydanty. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki ciasta do naleśników wegańskiego
202 g
|
50 g
|
granulatu sojowego
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Sos: |
|
0,3
|
opakowania passaty pomidorowej
200 g
|
100 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Naleśniki przygotowujemy zgodnie z instrukcjami pod linkiem: https://centrumrespo.pl/przepisy/ciasto-do-nalesnikow-weganskie/
Granulat sojowy zalewamy ciepłą wodą (2 cm ponad wysokość granulatu) i pozostawiamy do namoczenia przez ok. 15-20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Do granulatu dodajemy olej i przyprawy, dokładnie mieszamy. Rozkładamy na papierze do pieczenia cienką warstwę i pieczemy, aż będzie chrupiący. Co kilka minut możemy mieszać, aby woda równomiernie odparowała.
Cebulę i czosnek siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, fasolę odcedzamy, a pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.
W rondelku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę i czosnek do zarumienienia. Następie dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Całość zalewamy passatą, dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 5-8 minut. Pod koniec dodajemy fasolę, granulat sojowy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
Na naleśnikach nakładamy farsz, układamy kawałki pomidorków i składamy naleśnik na pół. Naleśniki możemy zapiec w piekarniku do zarumienienia placka. Przed podaniem naleśniki posypujemy posiekaną natką pietruszki.