Wegańskie Loaded Fries

Wegańskie Loaded Fries

Loaded fries to frytki w wersji „full wypas” – podane z dodatkami takimi jak mięso czy ser. Co jednak powiesz na wegańskie loaded fries, czyli przepis na 100% roślinne, pyszne danie w stylu fast food? Znajdziesz tu prawdziwą plejadę dodatków – od seitana, przez awokado i pomidory aż po wyrazisty sos z majonezem wegańskim i syropem klonowym. Porcja takich frytek dostarcza aż 33 g białka – i idealnie zaspokaja apetyt na fast foody. Koniecznie wypróbuj!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wegańskie Loaded Fries
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

477 kcal Kalorie
33 g Białko
22 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
189 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
200 g
 frytek gotowych
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
opakowania seitanu instant
75 g
1
łyżeczka przyprawy gyros
5 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
0,5
sztuki awokado
70 g
1
sztuka pomidora
160 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,5
garści kolendry świeżej
2 g

Sos:

1
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1,5
łyżki soku z cytryny
9 g
1
łyżeczka syropu klonowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

477 kcal Kalorie
33 g Białko
22 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
189 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Seitan przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub korzystamy z gotowego. Seitan kroimy na cienkie paski (ok. 0,5 cm) i dokładnie mieszamy z przyprawą gyros.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 220°C (góra-dół) lub 200°C (termoobieg).

3

Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu na złoty kolor (ok. 20 minut). Posypujemy solą wedle uznania.

4

Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Seitan smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż będzie dobrze zarumieniony i chrupiący.

5

W miseczce mieszamy majonez z musztardą, sokiem z cytryny i syropem klonowym. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

6

Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka. Pomidora i awokado kroimy w średniej wielkości kostkę.

7

Na talerzu układamy gorące frytki. Na wierzchu rozkładamy usmażony seitan, cebulę, pomidory i awokado.

8

Polewamy całość przygotowanym sosem majonezowym. Opcjonalnie posypujemy posiekaną kolendrą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.