
Wegańskie Loaded Fries
Loaded fries to frytki w wersji „full wypas” – podane z dodatkami takimi jak mięso czy ser. Co jednak powiesz na wegańskie loaded fries, czyli przepis na 100% roślinne, pyszne danie w stylu fast food? Znajdziesz tu prawdziwą plejadę dodatków – od seitana, przez awokado i pomidory aż po wyrazisty sos z majonezem wegańskim i syropem klonowym. Porcja takich frytek dostarcza aż 33 g białka – i idealnie zaspokaja apetyt na fast foody. Koniecznie wypróbuj!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
frytek gotowych
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
opakowania seitanu instant
75 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy gyros
5 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
Sos: |
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1,5
|
łyżki soku z cytryny
9 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Seitan przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub korzystamy z gotowego. Seitan kroimy na cienkie paski (ok. 0,5 cm) i dokładnie mieszamy z przyprawą gyros.
Piekarnik rozgrzewamy do 220°C (góra-dół) lub 200°C (termoobieg).
Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu na złoty kolor (ok. 20 minut). Posypujemy solą wedle uznania.
Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Seitan smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż będzie dobrze zarumieniony i chrupiący.
W miseczce mieszamy majonez z musztardą, sokiem z cytryny i syropem klonowym. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka. Pomidora i awokado kroimy w średniej wielkości kostkę.
Na talerzu układamy gorące frytki. Na wierzchu rozkładamy usmażony seitan, cebulę, pomidory i awokado.
Polewamy całość przygotowanym sosem majonezowym. Opcjonalnie posypujemy posiekaną kolendrą.