Frytki z batatów z kurczakiem i warzywami

Frytki z batatów z kurczakiem i warzywami

Frytki? Większość z nas je uwielbia! I choć frytki ziemniaczane są totalną klasyką, to frytki z batatów depczą im po piętach, jeśli chodzi o popularność. I nic dziwnego – bo ich lekko słodki smak podbija serce od pierwszego gryza i co najlepsze: łatwo możesz wykonać je w domu. Dowód? Nasz przepis na frytki z batatów z kurczakiem i warzywami. Czyli idealny sposób na prosty i pyszny obiad pełen składników odżywczych – m.in. białka, błonnika, beta-karotenu czy witaminy C. Koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Frytki z batatów z kurczakiem i warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

539 kcal Kalorie
38 g Białko
18 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
311 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
1
sztuka batata
200 g
125 g
 mięsa z piersi kurczaka
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka tymianku
3 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Sałatka:

25 g
 szpinaku
150 g
 brokuła
6
sztuk pomidorków koktajlowych
120 g
0,5
sztuki ogórka
75 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
ząbek czosnku
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

539 kcal Kalorie
38 g Białko
18 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
311 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Bataty kroimy w cienkie paski na kształt frytek i razem z mięsem umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej sreberkiem lub w naczyniu żaroodpornym.

3

Wszystko polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Kurczaka pieczemy przez ok. 20-25 minut, natomiast frytki przez 30-35 minut w zależności od grubości pasków.

4

W tym czasie gotujemy brokuła w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Natomiast pomidory kroimy na mniejsze części, a ogórka w kostkę.

5

W małej miseczce mieszamy sok z cytryny, oliwę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

6

W misce umieszczamy szpinak, pokrojone warzywa i różyczki brokuła, całość polewamy przygotowanym dressingiem.

7

Gotowe frytki i mięso podajemy z sałatką.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?