Wegańskie klopsiki a’la IKEA
Zakupy w IKEI kończą się zwykle nie tylko nowym zestawem mebli, ale także…obiadem ze szwedzkimi klopsikami w roli głównej. Lubisz wege klopsiki z tej znanej meblarskiej sieci? Postaw na nasz przepis – czyli wegańskie klopsiki a’la IKEA. Do ich przygotowania potrzebne Ci będą tofu, mąka pełnoziarnista i sos sojowy, czyli wyraziste połączenie pełne białka, żelaza i wapnia. Klopsiki polecamy podać w prawdziwie szwedzkim wydaniu – z tłuczonymi ziemniakami, groszkiem i sosem żurawinowym. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Klopsiki: |
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1,5
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
22 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
Sos: |
|
0,8
|
szklanki bulionu warzywnego
200 g
|
0,5
|
opakowania śmietanki wegańskiej
90 g
|
Do podania: |
|
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
2
|
łyżeczki żurawiny do mięs
30 g
|
1,3
|
porcji groszku
200 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, przekrajamy na połówki i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą do 2 cm ponad wysokość ziemniaków i gotujemy do miękkości przez ok. 25-30 minut (czas liczony od zagotowania wody). Ugotowane ziemniaki odlewamy i tłuczemy.
Groszek gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Tofu rozgniatamy widelcem.
W misce mieszamy: tofu, mąkę pełnoziarnistą, sos sojowy, paprykę, sól i pierz. Formujemy małe kulki.
Smażymy na rozgrzanym oleju.
Dodajemy bulion. Zagotowujemy. Następnie dodajemy 2 łyżki bulionu do śmietany, dokładnie mieszamy i wlewamy do sosu. Całość mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układamy ziemniaki, groszek, klopsiki z sosem i sos żurawinowy. Smacznego :)