Wegańskie curry z ciecierzycy z papryką, ryżem i pieczarkami
Masz ochotę na wyrazisty smak prosto z dalekiej Azji? Nasze wegańskie curry z ciecierzycy z papryką, ryżem i pieczarkami poleca się na obiad! To świetna propozycja dla tych, którzy lubią stawiać na mocny smak i aromat, a dodatkowo szukają czegoś naprawdę sycącego. Uwaga: to przepis nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich, którzy chcą chociaż trochę odpocząć od mięsa. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
1
|
opakowanie mleka kokosowego
400 g
|
100 g
|
ryżu
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
15
|
sztuk pieczarek
300 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Paprykę, pieczarki i cebulę kroimy w paski, czosnek i imbir siekamy.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej cebulę, czosnek, imbir. Dodajemy curry.
Gdy warzywa się zeszklą dodajemy pieczarki, paprykę i wszystko razem dusimy, aż zmięknie.
Następnie dodajemy odcedzoną ciecierzycę, zalewamy wszystko pomidorami z puszki i gotujemy około 10 minut.
Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut.
Curry doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie świeżą kolendrą. Podajemy z ryżem.