Wegańskie curry z ciecierzycą, marchewką i ryżem cytrynowym

Wegańskie curry z ciecierzycą, marchewką i ryżem cytrynowym

Wegańskie curry z ciecierzycą, marchewką i ryżem cytrynowym to klasyka inspirowana kuchnią Indii i świetny pomysł na obiad pełen przeciwutleniaczy. Znajdziesz tu takie super składniki jak cynamon, imbir czy kurkuma – każdy bogaty w antyoksydanty. Do tego ciecierzyca pełna białka, magnezu i żelaza oraz słodkie mleczko kokosowe, które idealnie przełamuje ostrzejszy smak przypraw. Efekt? Pełnowartościowy, w 100% roślinny obiad bogaty w produkty, które sprawiają, że kuchnia indyjska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Koniecznie wypróbuj. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,75/5
(z 4 ocen)
Wegańskie curry z ciecierzycą, marchewką i ryżem cytrynowym
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

541 kcal Kalorie
15 g Białko
18 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
1162 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
100 g
 ryżu basmati
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,5
sztuki cytryny
40 g
1
garść świeżej kolendry
4 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
2
plastry imbiru (2 cm)
10 g
2
sztuki marchwi
160 g
150 g
 kalafiora
0,5
łyżeczki kurkumy
1 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
0,5
łyżeczki kuminu
1 g
2
sztuki kaffiru
0,5 g
0,5
opakowania mleczka kokosowego light
200 g
240 g
 ciecierzycy konserwowej

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

541 kcal Kalorie
15 g Białko
18 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
1162 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.

2

Ugotowany ryż doprawiamy skórką z cytryny, sokiem z cytryny i kolendrą.

3

Cebulę, czosnek, imbir siekamy w drobną kostkę i lekko podsmażamy w rondlu na oliwie.

4

Do podsmażonych wcześniej warzyw dodajemy pokrojoną marchewkę, kalafior, kurkumę, cynamon, kumin i liście kaffiru.

5

Wszystkie składniki dusimy chwilę ze sobą i zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy do momentu, aż warzywa staną się miękkie.

6

Gdy warzywa są miękkie, wszystko miksujemy na gładki sos. Jeżeli sos jest za gęsty, możemy dolać trochę wody.

7

Do gotowego sosu dodajemy odcedzoną ciecierzycę i doprawiamy. Całość należy zagotować.

8

Gotowy sos posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.