Wegańskie curry z ciecierzycą, marchewką i ryżem cytrynowym
Wegańskie curry z ciecierzycą, marchewką i ryżem cytrynowym to klasyka inspirowana kuchnią Indii i świetny pomysł na obiad pełen przeciwutleniaczy. Znajdziesz tu takie super składniki jak cynamon, imbir czy kurkuma – każdy bogaty w antyoksydanty. Do tego ciecierzyca pełna białka, magnezu i żelaza oraz słodkie mleczko kokosowe, które idealnie przełamuje ostrzejszy smak przypraw. Efekt? Pełnowartościowy, w 100% roślinny obiad bogaty w produkty, które sprawiają, że kuchnia indyjska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Koniecznie wypróbuj. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
sztuki cytryny
40 g
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
plastry imbiru (2 cm)
10 g
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
150 g
|
kalafiora
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
1 g
|
2
|
sztuki kaffiru
0,5 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego light
200 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
Ugotowany ryż doprawiamy skórką z cytryny, sokiem z cytryny i kolendrą.
Cebulę, czosnek, imbir siekamy w drobną kostkę i lekko podsmażamy w rondlu na oliwie.
Do podsmażonych wcześniej warzyw dodajemy pokrojoną marchewkę, kalafior, kurkumę, cynamon, kumin i liście kaffiru.
Wszystkie składniki dusimy chwilę ze sobą i zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
Gdy warzywa są miękkie, wszystko miksujemy na gładki sos. Jeżeli sos jest za gęsty, możemy dolać trochę wody.
Do gotowego sosu dodajemy odcedzoną ciecierzycę i doprawiamy. Całość należy zagotować.
Gotowy sos posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem. Smacznego!