Wegańskie ciasto czekoladowe z musem mango
Dieta wegańska wcale nie oznacza rezygnacji z pysznych deserów. Wystarczy odpowiednio podmienić składniki klasycznego ciasta i voilà: wegańskie ciasto czekoladowe z musem mango czeka, aż go skosztujesz. Potrzebujesz konkretów? Podpowiemy, że rolę jajka odgrywa tu banan, a zamiast masła i mleka krowiego mamy olej i napój roślinny. Takie czekoladowe ciasto w wersji wege proponujemy podać ze słodkim musem mango, który świetnie komponuje się z wyrazistym smakiem kakao. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
łyżki kakao
40 g
|
16
|
łyżek mąki pełnoziarnistej
240 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
15
|
łyżeczek erytrolu
75 g
|
12
|
łyżeczek oleju rzepakowego
60 g
|
2
|
sztuki bananów
240 g
|
0,3
|
szklanki mleka roślinnego
70 g
|
140 g
|
puree z mango lub mango
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Kakao, mąkę, proszek do pieczenia, sól i erytrol, łączymy ze sobą,
Olej, banany i mleko roślinne blendujemy na gładką masę.
Łączymy suche i mokre składniki, przekładamy do formy do pieczenia lub tortownicy. Ciasto pieczemy 35 minut.
Mango łączymy z erytrolem i zagotowujemy.
Ciasto podajemy z sosem mango. Smacznego!