Wegańskie chilli sin carne
Lubisz kuchnię meksykańską? Tym razem polecamy Ci roślinną wersję tradycyjnej potrawy chili con carne. Wegańskie chilli sin carne to niesamowicie bogata mieszanka pysznych warzyw z przyprawami. Świetnie rozgrzewa, a do tego jest bardzo sycące. Możesz je podać z ulubionym ryżem.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
ryżu basmati
|
220 g
|
kapusty białej
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
sztuki papryki zielonej
340 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
0,4
|
łyżeczki kuminu
2 g
|
240 g
|
fasoli czarnej konserwowej
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
380 g
|
1
|
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
|
0,5
|
łyżki kakao
5 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kapustę kroimy w paski, cebulę i czosnek w piórka. Smażymy na rozgrzanej oliwie przez 6 minut. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, marchew w kostkę i podsmażamy kolejne 3-4 minuty.
Dodajemy słodką paprykę, kumin, fasolę, pomidory i kukurydzę. Zalewamy 500 ml wody i dusimy przez 15 minut.
Doprawiamy solą, pieprzem i kakao.
Chilli podajemy z ryżem, posypujemy kolendrą.
Smacznego!