Wegański omlet z tofu i ciecierzycy

Wegański omlet z tofu i ciecierzycy

Omlet bez jajek? Mówisz i masz! Nasz przepis na wegański omlet z tofu i ciecierzycy to świetna opcja dla tych, którzy tęsknią za tym klasycznym śniadaniem na ciepło. Zamiast jajek znajdziesz tu trio tofu + mąka z ciecierzycy + napój roślinny. A smak, aromat i żółty kolor? Dbają o nie płatki drożdżowe i kurkuma! Taki omlet szczególnie dobrze smakuje podany w towarzystwie szpinaku i cebuli. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wegański omlet z tofu i ciecierzycy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

470 kcal Kalorie
29 g Białko
22 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
68 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
4,2
łyżki mąki z ciecierzycy
50 g
0,4
szklanki napoju roślinnego wysokobiałkowego
100 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
50 g
 szpinaku
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
2
łyżki płatków drożdżowych
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka kurkumy
2 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g

Do podania:

1
sztuka bułki wysokobiałkowej
80 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

470 kcal Kalorie
29 g Białko
22 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
68 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Tofu rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z ciecierzycy, mleko roślinne, przyprawy (sól, kurkumę, czosnek, pieprz i paprykę) oraz płatki drożdżowe. Wszystko dokładnie mieszamy, aż masa stanie się gładka i jednolita.

2

Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie (połowa), aż zmiękną. Dodajemy szpinak i smażymy jeszcze chwilę, aż liście zwiędną.

3

Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją pozostałą oliwą. Wlewamy masę tofu, rozprowadzając ją równomiernie. Na wierzchu układamy podsmażone warzywa. Smażymy na małym ogniu przez około 5–7 minut, aż spód się zetnie.

4

Omlet delikatnie odwracamy na drugą stronę, korzystając z talerza lub łopatki. Smażymy jeszcze 3–4 minuty, aż stanie się złocisty.

5

Gotowy omlet podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.