Wegański hot dog z marchewką
Czy wegański hot dog z marchewką może zastąpić klasyczną bułkę z parówką? Naszym zdaniem — jak najbardziej, a sekretem jest odpowiednie przygotowanie nadzienia. A konkretnie — zamarynowanie ugotowanych marchewek w aromatycznym, wyrazistym sosie. Spróbuj, a przekonasz się, że fast-food może być pyszny nawet wtedy, gdy nie zawiera ani grama mięsa. Naprawdę!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki bułek do hot dogów
180 g
|
3
|
sztuki marchewki
240 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
3
|
sztuki ogórka konserwowego
150 g
|
3
|
porcje papryki konserwowej
90 g
|
3
|
łyżki ketchupu
60 g
|
3
|
łyżeczki musztardy
30 g
|
marynata: |
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżka octu jabłkowego
10 g
|
2
|
łyżeczki papryki wędzonej
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchewki obieramy i docinamy do wielkości bułek. Gotujemy na parze przez 10 minut. W tym czasie przygotowujemy marynatę z octu, papryki wędzonej i sosu sojowego.
Marchewki przekładamy do marynaty i marynujemy przez noc.
Marchewki podsmażamy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Bułki podgrzewamy.
Do ciepłych bułek wkładamy marchewki, pokrojone warzywa, ketchup i musztardę.