Wegański hot dog z marchewką

Wegański hot dog z marchewką

Czy wegański hot dog z marchewką może zastąpić klasyczną bułkę z parówką? Naszym zdaniem — jak najbardziej, a sekretem jest odpowiednie przygotowanie nadzienia. A konkretnie — zamarynowanie ugotowanych marchewek w aromatycznym, wyrazistym sosie. Spróbuj, a przekonasz się, że fast-food może być pyszny nawet wtedy, gdy nie zawiera ani grama mięsa. Naprawdę!

10 min
Czas przygotowania
490 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wegański hot dog z marchewką
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

270 kcal Kalorie
9 g Białko
3 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
984 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
3
sztuki bułek do hot dogów
180 g
3
sztuki marchewki
240 g
1
sztuka cebuli czerwonej
80 g
3
sztuki ogórka konserwowego
150 g
3
porcje papryki konserwowej
90 g
3
łyżki ketchupu
60 g
3
łyżeczki musztardy
30 g

marynata:

2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
łyżka octu jabłkowego
10 g
2
łyżeczki papryki wędzonej
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

270 kcal Kalorie
9 g Białko
3 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
984 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Marchewki obieramy i docinamy do wielkości bułek. Gotujemy na parze przez 10 minut. W tym czasie przygotowujemy marynatę z octu, papryki wędzonej i sosu sojowego.

2

Marchewki przekładamy do marynaty i marynujemy przez noc.

3

Marchewki podsmażamy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Bułki podgrzewamy.

4

Do ciepłych bułek wkładamy marchewki, pokrojone warzywa, ketchup i musztardę.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.