Wegański gyros z sojowiną
Gyros – klasyka greckiej kuchni i stały „sałatkowy” element polskich spotkań. A co powiesz na jego wersję…roślinną? Wegański gyros z sojowiną z pewnością przypadnie Ci do gustu! Świetnie doprawione kotlety sojowe idealnie zastąpią kurczaka, a sos na bazie roślinnego jogurtu i majonezu idealnie połączy smaki całej potrawy. Chrupiąca sałata, ogórek, kukurydza, czerwona cebula i szczypiorek to moc kolorów i antyoksydantów na talerzu. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
sztuk kotletów sojowych
36 g
|
50 g
|
miksu sałat
|
0,4
|
opakowania kukurydzy konserwowej
100 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżeczki przyprawy gyros
10 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
2
|
łyżki ketchupu
40 g
|
Sos: |
|
0,5
|
opakowania jogurtu roślinnego
80 g
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kotlety sojowe zalewamy ciepłą wodą ponad wysokość kotletów. Pozostawiamy do namoczenia na ok. 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i odsączamy nadmiar płynu z kotletów.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Kotlety sojowe dzielimy na mniejsze kawałki, polewamy oliwą i posypujemy przyprawą gyros, dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozkładamy kawałki kotletów sojowych. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 10-15 minut do zarumienienia kotletów.
W miseczce mieszamy składniki sosu.
Kukurydzę odcedzamy, ogórka kroimy w drobną kostkę. Cebulę i szczypiorek siekamy.
W misce układamy warstwowo: połowę miksu sałat, ogórka, kukurydzę, sojowinę, sos oraz drugą połowę miksu sałat. Na wierzchu układamy cebulę i szczypiorek. Sałatkę polewamy ketchupem.