Wegański bigos
Bigos bez mięsa? Jak najbardziej! Wystarczy wykorzystać dobrze przyprawione, gotowe roślinne kiełbaski i wegański bigos gotowy. Ta tradycyjna polska potrawa w wersji wege smakuje równie dobrze, jak w „oryginale”. Nic dziwnego, bo za jej niepowtarzalny charakter odpowiadają przyprawy i suszone śliwki, które przełamują specyficzny smak kapusty. Koniecznie wypróbuj i ciesz się klasycznym smakiem polskiej kuchni…nie tylko od święta.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
700 g
|
kapusty kiszonej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
sztuki suszonych grzybów
20 g
|
20 g
|
suszonych śliwek
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
1
|
sztuka ziela angielskiego
1 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
3
|
sztuki kiełbasek roślinnych Dobra Kaloria
135 g
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę. Dodajemy kapustę, przyprawy, grzyby. Zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości.
Dodajemy pokrojone suszone owoce.
Dodajemy podsmażoną kiełbaskę.
Podajemy pieczywem.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.