Wegańska zupa miso
Szukasz inspiracji na prosty, a zarazem oryginalny roślinny posiłek? Koniecznie wypróbuj nasz przepis – wegańska zupa miso idealnie sprawdzi się jako niebanalny obiad lub kolacja. To azjatyckie danie to bomba antyoksydantów i wartości odżywczych. Delikatna, lekko słona pasta miso łączy się tu z kremowym tofu, chrupiącą kapustą pak choi, fasolką edamame, porem i makaronem ryżowym. Ten szybki posiłek idealnie sprawdzi się, gdy masz ochotę na sycące, a zarazem lekkostrawne danie. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
100 g
|
fasoli edamame
|
100 g
|
kapusty pak choi
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
2
|
łyżeczki pasty miso
20 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
80 g
|
makaronu ryżowego
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Tofu kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy. Natomiast por drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy por oraz fasolę i przesmażamy całość przez ok. 2 minuty.
Całość zalewamy bulionem, dodajemy pastę miso i gotujemy zupę na średnim ogniu przez ok. 10 minut do miękkości fasoli.
Trzy minuty przed końcem gotowania dodajemy kapustę oraz tofu. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym oraz ostrą papryką. Zupę gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut, w zależności czy fasola jest już miękka.
Gotową zupę podajemy razem z makaronem.