Wegańska sałatka gyros
„Gyros” i „wegański” z pozoru nie powinny do siebie pasować. A jednak! Nasza wegańska sałatka gyros to świetna opcja dla tych, którzy mięsa nie jedzą, ale tęsknią za smakiem tej greckiej potrawy. Zamiast klasycznego mięsa znajdziesz tu ciecierzycę – podprażoną i odpowiednio przyprawioną. Do tego mnóstwo warzyw i gotowe: jest pysznie i bardzo wartościowo pod względem odżywczym. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
2
|
łyżeczki przyprawy gyrs
10 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
5
|
sztuk ogórka konserwowego
250 g
|
1
|
opakowanie kukurydzy
240 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
100 g
|
kapusty pekińskiej
|
4
|
łyżki ketchupu
80 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
2
|
łyżki majonezu wegańskiego
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odsączamy i prażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Posypujemy przyprawą gyros. Studzimy.
Kapustę siekamy.
Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy.
Składniki układamy warstwowo, co drugą warstwę smarujemy ketchupem lub majonezem. Możemy również wszystko wymieszać