Wegańska sałatka gyros

Wegańska sałatka gyros

„Gyros” i „wegański” z pozoru nie powinny do siebie pasować. A jednak! Nasza wegańska sałatka gyros to świetna opcja dla tych, którzy mięsa nie jedzą, ale tęsknią za smakiem tej greckiej potrawy. Zamiast klasycznego mięsa znajdziesz tu ciecierzycę – podprażoną i odpowiednio przyprawioną. Do tego mnóstwo warzyw i gotowe: jest pysznie i bardzo wartościowo pod względem odżywczym. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,40/5
(z 5 ocen)
Wegańska sałatka gyros
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

311 kcal Kalorie
7 g Białko
15 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
1160 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
240 g
 ciecierzycy konserwowej
2
łyżeczki przyprawy gyrs
10 g
1
sztuka cebuli czerwonej
80 g
5
sztuk ogórka konserwowego
250 g
1
opakowanie kukurydzy
240 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
100 g
 kapusty pekińskiej
4
łyżki ketchupu
80 g
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
2
łyżki majonezu wegańskiego
50 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

311 kcal Kalorie
7 g Białko
15 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
1160 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ciecierzycę odsączamy i prażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Posypujemy przyprawą gyros. Studzimy.

2

Kapustę siekamy.

3

Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy.

4

Składniki układamy warstwowo, co drugą warstwę smarujemy ketchupem lub majonezem. Możemy również wszystko wymieszać

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.