Wegańska pasta z czerwonej soczewicy
Pasta kanapkowa? Domowa smakuje jeszcze lepiej niż ta kupiona w spożywczym! A wegańska pasta z czerwonej soczewicy jest na to świetnym przykładem. Dla wzmocnienia smaku wystarczy dodać do niej warzywa korzeniowe, a całość dopełnić kwaskowatymi pomidorami. Do tego przyprawy i do podania: pieczywo. No i już – pyszne, pełnowartościowe śniadanie czeka, aż go skosztujesz!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
200 g
|
czerwonej soczewicy
|
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
|
1
|
sztuka selera
200 g
|
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
|
3
|
sztuki liści laurowych
3 g
|
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
|
6
|
kromek chleba żytniego
180 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do garnka wsypujemy soczewicę czerwoną i zalewamy ją wodą w proporcji dwa razy większej niż jej objętość. Gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 12–15 minut, aż soczewicę czerwoną zmięknie i wchłonie większość wody. Jeśli podczas gotowania woda odparuje zbyt szybko, dolewamy odrobinę gorącej wody. Po ugotowaniu odstawiamy soczewicę czerwoną, by lekko przestygła.
W międzyczasie obieramy cebulę, czosnek, seler oraz marchew. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Seler oraz marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i smażymy przez około 3–4 minuty, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez około 30 sekund, aż zacznie wydzielać aromat.
Dodajemy starte warzywa (seler oraz marchew) i dusimy na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 8–10 minut, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
Do miękkich warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz słodką paprykę. Mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu bez przykrycia przez około 10–15 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Jeśli masa stanie się zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody, by uzyskać gładką konsystencję do blendowania.
Po ugotowaniu wyjmujemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania. Blendujemy całość na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę letniej wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Do zblendowanych warzyw dodajemy ugotowaną wcześniej soczewicę czerwoną i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.
Gotową pastę przekładamy do miseczki. Podajemy z chlebem razowym.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.