Wegańska pasta z czerwonej soczewicy
Pasta kanapkowa? Domowa smakuje jeszcze lepiej niż ta kupiona w spożywczym! A wegańska pasta z czerwonej soczewicy jest na to świetnym przykładem. Dla wzmocnienia smaku wystarczy dodać do niej warzywa korzeniowe, a całość dopełnić kwaskowatymi pomidorami. Do tego przyprawy i do podania: pieczywo. No i już – pyszne, pełnowartościowe śniadanie czeka, aż go skosztujesz!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
czerwonej soczewicy
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka selera
200 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
3
|
sztuki liści laurowych
3 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
6
|
kromek chleba żytniego
180 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy starty seler i marchewkę. Dusimy, aż warzywa będą miękkie.
Do miękkich warzyw dodajemy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Z gotowych warzyw wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. Przyprawiamy solą, pieprzem i blendujemy.
Zblendowane warzywa mieszamy z ugotowaną wcześniej soczewicą.
Przygotowaną pastę podajemy z pieczywem.