Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Wegańska pasta z czerwonej soczewicy

Wegańska pasta z czerwonej soczewicy

Pasta kanapkowa? Domowa smakuje jeszcze lepiej niż ta kupiona w spożywczym! A wegańska pasta z czerwonej soczewicy jest na to świetnym przykładem. Dla wzmocnienia smaku wystarczy dodać do niej warzywa korzeniowe, a całość dopełnić kwaskowatymi pomidorami. Do tego przyprawy i do podania: pieczywo. No i już – pyszne, pełnowartościowe śniadanie czeka, aż go skosztujesz!

5 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wegańska pasta z czerwonej soczewicy
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

475 kcal Kalorie
24 g Białko
8 g Tłuszcze
88 g Węglowodany
407 mg Sód
19 g Błonnik

Składniki
200 g
 czerwonej soczewicy
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka selera
200 g
1
sztuka marchwi
80 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
3
sztuki liści laurowych
3 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
6
kromek chleba żytniego
180 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

475 kcal Kalorie
24 g Białko
8 g Tłuszcze
88 g Węglowodany
407 mg Sód
19 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy starty seler i marchewkę. Dusimy, aż warzywa będą miękkie.

3

Do miękkich warzyw dodajemy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

4

Z gotowych warzyw wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. Przyprawiamy solą, pieprzem i blendujemy.

5

Zblendowane warzywa mieszamy z ugotowaną wcześniej soczewicą.

6

Przygotowaną pastę podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.