Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Wegańska pasta z czerwonej soczewicy

Wegańska pasta z czerwonej soczewicy

Pasta kanapkowa? Domowa smakuje jeszcze lepiej niż ta kupiona w spożywczym! A wegańska pasta z czerwonej soczewicy jest na to świetnym przykładem. Dla wzmocnienia smaku wystarczy dodać do niej warzywa korzeniowe, a całość dopełnić kwaskowatymi pomidorami. Do tego przyprawy i do podania: pieczywo. No i już – pyszne, pełnowartościowe śniadanie czeka, aż go skosztujesz!

5 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Wegańska pasta z czerwonej soczewicy
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

475 kcal Kalorie
24 g Białko
8 g Tłuszcze
88 g Węglowodany
407 mg Sód
19 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
200 g
 czerwonej soczewicy
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka selera
200 g
1
sztuka marchwi
80 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
3
sztuki liści laurowych
3 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
6
kromek chleba żytniego
180 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

475 kcal Kalorie
24 g Białko
8 g Tłuszcze
88 g Węglowodany
407 mg Sód
19 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Do garnka wsypujemy soczewicę czerwoną i zalewamy ją wodą w proporcji dwa razy większej niż jej objętość. Gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 12–15 minut, aż soczewicę czerwoną zmięknie i wchłonie większość wody. Jeśli podczas gotowania woda odparuje zbyt szybko, dolewamy odrobinę gorącej wody. Po ugotowaniu odstawiamy soczewicę czerwoną, by lekko przestygła.

2

W międzyczasie obieramy cebulę, czosnek, seler oraz marchew. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Seler oraz marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3

Na dużej patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i smażymy przez około 3–4 minuty, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez około 30 sekund, aż zacznie wydzielać aromat.

4

Dodajemy starte warzywa (seler oraz marchew) i dusimy na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 8–10 minut, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu mieszając.

5

Do miękkich warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz słodką paprykę. Mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu bez przykrycia przez około 10–15 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Jeśli masa stanie się zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody, by uzyskać gładką konsystencję do blendowania.

6

Po ugotowaniu wyjmujemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania. Blendujemy całość na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę letniej wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję.

7

Do zblendowanych warzyw dodajemy ugotowaną wcześniej soczewicę czerwoną i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.

8

Gotową pastę przekładamy do miseczki. Podajemy z chlebem razowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera