Wegańska kanapka ryżowa Onigirazu

Wegańska kanapka ryżowa Onigirazu

Znudziły Ci się tradycyjne kanapki? Mamy na to sposób – wegańska kanapka ryżowa Onigirazu będzie strzałem w dziesiątkę! Pieczywo zastąpiliśmy arkuszami nori, które nadają potrawie orientalnego, lekko morskiego smaku. Nori w połączeniu z kleistym ryżem, soczystym kotletem sojowym, chrupiącym ogórkiem i kremowym awokado tworzy niebanalne i efektowne połączenie smakowe, którego nie powstydzi się nawet największy fan kuchni japońskiej. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis – smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Wegańska kanapka ryżowa Onigirazu
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

580 kcal Kalorie
26 g Białko
22 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
1673 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
6
sztuk kotletów sojowych
36 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
łyżeczka miodu
12 g
0,5
plastra imbiru
2,5 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
0,1
szklanki wody
30 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
sztuki awokado
70 g
0,5
sztuki ogórka
75 g
2
listki nori
5 g

Ryż:

50 g
 ryżu arborio
1
łyżeczka erytrolu
5 g
1
łyżka octu ryżowego
10 g
2
szczypty soli
0,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

580 kcal Kalorie
26 g Białko
22 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
1673 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Można go delikatnie przegotować, aby był bardziej klejący.

2

W miseczce dokładnie mieszamy ocet, sól i erytrol. Zaprawkę dodajemy do ryżu, dokładnie mieszamy.

3

Kotlety sojowe zalewamy ciepłą wodą, tak by zostały całkowicie pokryte i odstawiamy do namięknięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i odsączamy nadmiar płynu z kotletów i kroimy je w paski.

4

W miseczce mieszamy sos sojowy, miód, oliwę, wodę, starty imbir i paprykę wędzoną. Marynatę przelewamy do kotletów sojowych, dokładne mieszamy i pozostawiamy na ok. 10 minut.

5

Na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię wykładamy kotleciki sojowe (wysypujemy całą zawartość miski, razem z marynatą). Kotlety smażymy do zarumienienia z każdej strony.

6

Ogórek i awokado kroimy w cienkie paski.

7

Składamy kanapkę: na desce kładziemy duży kwadrat folii spożywczej, taki by znacznie wystawał poza arkusz nori. Na wyścielonej desce kładziemy nori, na środku nori układamy ryż i delikatnie uklepujemy. Następnie na ryżu kładziemy kotlety sojowe, ogórka i awokado. Łapiemy nori za dwa przeciwległe końce i składamy do środka, tak by jeden koniec nachodził na drugi. Powtarzamy czynność z drugimi przeciwległymi rogami. Aby nori łatwiej się do siebie przyklejało, możemy zwilżyć rogi zimną wodą. Gdy kanapkę mamy złożoną, zawijamy ją ciasno w folię spożywczą i delikatnie dociskamy. Pozostawiamy na ok. 10 minut do sklejenia.

8

Gotową kanapkę przekrajamy na pół i wyjmujemy z foli spożywczej.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.