Wegańska kanapka ryżowa Onigirazu
Znudziły Ci się tradycyjne kanapki? Mamy na to sposób – wegańska kanapka ryżowa Onigirazu będzie strzałem w dziesiątkę! Pieczywo zastąpiliśmy arkuszami nori, które nadają potrawie orientalnego, lekko morskiego smaku. Nori w połączeniu z kleistym ryżem, soczystym kotletem sojowym, chrupiącym ogórkiem i kremowym awokado tworzy niebanalne i efektowne połączenie smakowe, którego nie powstydzi się nawet największy fan kuchni japońskiej. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis – smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
sztuk kotletów sojowych
36 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
0,5
|
plastra imbiru
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
2
|
listki nori
5 g
|
Ryż: |
|
50 g
|
ryżu arborio
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
łyżka octu ryżowego
10 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Można go delikatnie przegotować, aby był bardziej klejący.
W miseczce dokładnie mieszamy ocet, sól i erytrol. Zaprawkę dodajemy do ryżu, dokładnie mieszamy.
Kotlety sojowe zalewamy ciepłą wodą, tak by zostały całkowicie pokryte i odstawiamy do namięknięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i odsączamy nadmiar płynu z kotletów i kroimy je w paski.
W miseczce mieszamy sos sojowy, miód, oliwę, wodę, starty imbir i paprykę wędzoną. Marynatę przelewamy do kotletów sojowych, dokładne mieszamy i pozostawiamy na ok. 10 minut.
Na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię wykładamy kotleciki sojowe (wysypujemy całą zawartość miski, razem z marynatą). Kotlety smażymy do zarumienienia z każdej strony.
Ogórek i awokado kroimy w cienkie paski.
Składamy kanapkę: na desce kładziemy duży kwadrat folii spożywczej, taki by znacznie wystawał poza arkusz nori. Na wyścielonej desce kładziemy nori, na środku nori układamy ryż i delikatnie uklepujemy. Następnie na ryżu kładziemy kotlety sojowe, ogórka i awokado. Łapiemy nori za dwa przeciwległe końce i składamy do środka, tak by jeden koniec nachodził na drugi. Powtarzamy czynność z drugimi przeciwległymi rogami. Aby nori łatwiej się do siebie przyklejało, możemy zwilżyć rogi zimną wodą. Gdy kanapkę mamy złożoną, zawijamy ją ciasno w folię spożywczą i delikatnie dociskamy. Pozostawiamy na ok. 10 minut do sklejenia.
Gotową kanapkę przekrajamy na pół i wyjmujemy z foli spożywczej.