
Wątróbka w sosie pomidorowym
Lubisz wątróbkę? Mamy przepis idealny dla Ciebie! Wątróbka w sosie pomidorowym to idealna opcja dla mięsożerców, którzy mają ochotę na połączenie jej charakterystycznego smaku z kwaskowatym sosem na bazie pomidorów z puszki. Taka, podana z ziemniakami wątróbka dostarcza aż 38 g białka w porcji i syci naprawdę na długo. A jednocześnie jest źródłem likopenu, żelaza, miedzi, cynku, witamin z grupy B czy witaminy A. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
500 g
|
wątróbki z kurczaka
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
0,6
|
szklanki bulionu
150 g
|
4
|
łyżeczki oleju
20 g
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
Dodatki: |
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki podobnej wielkości i wkładamy do garnka. Dodajemy wody tyle, aby przykryła ziemniaki na głębokość około 3 cm. Solimy wodę i gotujemy pod przykryciem na średniej mocy palnika przez około 20-25 minut, aż będą miękkie.
Wątróbkę oczyszczamy z wszelkich błonek, żyłek i zielonych części. Jeśli kawałki są duże, kroimy je na mniejsze, na jeden kęs.
Cebulę kroimy w piórka lub w półplasterki, a czosnek drobno siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej na średniej mocy palnika. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli i zmięknie.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i smażymy razem przez około 1 minutę, aż czosnek zacznie wydzielać zapach, uważając, aby się nie przypalił.
Przesuwamy cebulę z czosnkiem na bok patelni i wkładamy obtoczoną wątróbkę. Obsmażamy ją na średniej mocy palnika przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż wierzch się lekko przyrumieni, ale wątróbka nadal będzie surowa w środku. To jest ważne, aby wątróbka pozostała miękka po duszeniu.
Do wątróbki dodajemy pomidory krojone z puszki, liście laurowe, ziele angielskie oraz bulion.
Doprowadzamy sos do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika na małą. Dusimy pod przykryciem przez około 10-15 minut. W tym czasie wątróbka zmięknie i przejdzie smakiem sosu. Nie solimy potrawy na tym etapie, ponieważ wątróbka mogłaby stwardnieć.
Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem wedle uznania. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia jeszcze przez około 1 minutę, aby sos zgęstniał i smaki się połączyły. Sos powinien być gęsty i aksamitny.
Podajemy wątróbkę z sosem i ugotowanymi ziemniakami. Na talerzu posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.