Waniliowy skyrniczek śniadaniowy
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
|
2
|
łyżki mąki pszennej
24 g
|
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
|
0,3
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 g
|
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
|
1,5
|
łyżeczki masła orzechowego
15 g
|
|
50 g
|
malin
|
|
15 g
|
orzechów pistacjowych
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C góra-dół (lub 170°C termoobieg).
Do miski wkładamy skyr, dodajemy jajko, erytrol, mąkę oraz ekstrakt waniliowy. Ilość erytrolu możemy dopasować do własnych preferencji. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej, jednolitej masy bez grudek.
Przelewamy masę do niewielkiego naczynia żaroodpornego (najlepiej o średnicy 10–12 cm). Wyrównujemy powierzchnię.
Wstawiamy naczynie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy bez przykrycia przez 20–25 minut, aż wierzch się zetnie, a środek będzie sprężysty przy dotknięciu. Jeśli chcemy bardziej ściętą strukturę, wydłużamy pieczenie o 2–3 minuty.
Wyjmujemy skyrniczek z piekarnika i odstawiamy na 2–3 minuty, aby lekko przestygł.
Na wierzch wykładamy masło orzechowe. Dodajemy maliny (mrożone wcześniej zostawiamy na chwilę do lekkiego rozmrożenia) i posypujemy posiekanymi pistacjami.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.