![Ziołowy indyk na parze z warzywami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/10/24104534/Aromatyczny-indyk-na-parze-w-ziolach.webp)
Ziołowy indyk na parze z warzywami
Prostota – wykonania i smaku: taki jest nasz ziołowy indyk na parze z warzywami. Ten prosty przepis to nic innego jak soczyste mięso podane z aromatycznymi ziołami i…lekko słodkim batatem. To także świetne źródło beta-karotenu, potasu, witaminy B12 i witaminy C. Innymi słowy: same zalety. Koniecznie wypróbuj!
![Ziołowy indyk na parze z warzywami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/10/24104538/aromatyczny.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa z piersi indyka
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
200 g
|
batata
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Warzywa kroimy na talarki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i obsypujemy solą, rozmarynem i tymiankiem. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut.
Mięso nacieramy ziołami prowansalskimi i solą, następnie gotujemy na parze przy pomocy parowaru.
Gotowe warzywa oraz mięso przekładamy na talerz i skrapiamy oliwą.
Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.