Waniliowy sernik z nerkowców
Sernik…bez sera? To możliwe! Wypróbuj nasz przepis na waniliowy sernik z nerkowców i odkryj jego niepowtarzalny, delikatny smak. Gwarantujemy, że taki deser zachwyci Cię od pierwszego kęsa i podbije serce każdego, kogo nim poczęstujesz. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
nerkowców
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
4
|
łyżki ksylitolu
60 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
4
|
łyżeczki masła
20 g
|
0,2
|
szklanki napoju owsianego
50 g
|
Spód: |
|
50 g
|
migdałów
|
50 g
|
orzechów włoskich
|
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
8
|
sztuk daktyli
40 g
|
3
|
łyżeczki masła
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nerkowce namaczamy w wodzie na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc.
Daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 5 minut i odlewamy wodę.
Składniki na spód (migdały, orzechy włoskie, płatki owsiane, daktyle i masło) mielimy w blenderze, aż powstanie jednolita masa.
Masą wykładamy spód formy o średnicy 18 cm i wstawiamy do lodówki, by się schłodził.
Przygotowanie masy:
Odlewamy wodę z namoczonych nerkowców.
Wszystkie składniki masy waniliowej (nerkowce, ekstrakt waniliowy, ksylitol, sok z cytryny, masło, napój roślinny) blendujemy na gładką, kremową masę.
Przekładamy do formy i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie sernik jest gotowy do jedzenia. Smacznego!