Waniliowy sernik z nerkowców
Sernik…bez sera? To możliwe! Wypróbuj nasz przepis na waniliowy sernik z nerkowców i odkryj jego niepowtarzalny, delikatny smak. Gwarantujemy, że taki deser zachwyci Cię od pierwszego kęsa i podbije serce każdego, kogo nim poczęstujesz. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
300 g
|
nerkowców
|
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
|
4
|
łyżki ksylitolu
60 g
|
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
|
4
|
łyżeczki masła
20 g
|
|
0,2
|
szklanki mleka roślinnego
50 g
|
Spód: |
|
|
50 g
|
migdałów
|
|
50 g
|
orzechów włoskich
|
|
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
|
8
|
sztuk daktyli
40 g
|
|
3
|
łyżeczki masła
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Orzechy nerkowca wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte i odstawiamy na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc).
Daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 5-10 minut do zmięknięcia, a następnie odlewamy wodę. W tym czasie masło (na spód) rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Do blendera wsypujemy migdały, orzechy włoskie oraz płatki owsiane, dodajemy namoczone daktyle oraz roztopione masło. Blendujemy, aż powstanie gęsta, lepka masa z wyczuwalnymi drobnymi kawałkami orzechów.
Masą wykładamy dno tortownicy o średnicy 18 cm, dokładnie dociskając ją łyżką lub dłońmi. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, aby stwardniała.
Odlewamy wodę z namoczonych orzechów nerkowca. Rozpuszczamy masło (na masę) w rondelku na małym ogniu i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Do blendera przekładamy orzechy nerkowca, ekstrakt waniliowy, ksylitol, sok z cytryny, masło oraz mleko. Blendujemy kilka minut, aż powstanie jednolita, gładka i kremowa masa.
Masę przekładamy na schłodzony spód i równomiernie rozprowadzamy.
Tortownicę wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny, aby masa dobrze stężała.
Wyjmujemy sernik około 10 minut przed podaniem, kroimy ostrym nożem i podajemy.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.