Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Waniliowy sernik z nerkowców

Waniliowy sernik z nerkowców

Sernik…bez sera? To możliwe! Wypróbuj nasz przepis na waniliowy sernik z nerkowców i odkryj jego niepowtarzalny, delikatny smak. Gwarantujemy, że taki deser zachwyci Cię od pierwszego kęsa i podbije serce każdego, kogo nim poczęstujesz. Smacznego!

30 min
Czas przygotowania
510 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,61/5
(z 61 ocen)
Waniliowy sernik z nerkowców
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

379 kcal Kalorie
10 g Białko
28 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
9 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
300 g
 nerkowców
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
4
łyżki ksylitolu
60 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
4
łyżeczki masła
20 g
0,2
szklanki mleka roślinnego
50 g

Spód:

50 g
 migdałów
50 g
 orzechów włoskich
5
łyżek płatków owsianych
50 g
8
sztuk daktyli
40 g
3
łyżeczki masła
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

379 kcal Kalorie
10 g Białko
28 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
9 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Orzechy nerkowca wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte i odstawiamy na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc).

2

Daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 5-10 minut do zmięknięcia, a następnie odlewamy wodę. W tym czasie masło (na spód) rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

3

Do blendera wsypujemy migdały, orzechy włoskie oraz płatki owsiane, dodajemy namoczone daktyle oraz roztopione masło. Blendujemy, aż powstanie gęsta, lepka masa z wyczuwalnymi drobnymi kawałkami orzechów.

4

Masą wykładamy dno tortownicy o średnicy 18 cm, dokładnie dociskając ją łyżką lub dłońmi. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, aby stwardniała.

5

Odlewamy wodę z namoczonych orzechów nerkowca. Rozpuszczamy masło (na masę) w rondelku na małym ogniu i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

6

Do blendera przekładamy orzechy nerkowca, ekstrakt waniliowy, ksylitol, sok z cytryny, masło oraz mleko. Blendujemy kilka minut, aż powstanie jednolita, gładka i kremowa masa.

7

Masę przekładamy na schłodzony spód i równomiernie rozprowadzamy.

8

Tortownicę wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny, aby masa dobrze stężała.

9

Wyjmujemy sernik około 10 minut przed podaniem, kroimy ostrym nożem i podajemy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera