Vege spaghetti bolognese
Lubisz klasyczne potrawy, ale przeszkadza Ci wszechobecne mięso? Z naszym vege spaghetti bolognese problem zniknie jak za dotknięciem magicznej różdżki! Wystarczy, że mielone mięso zamienisz na super odżywcze tofu, odpowiednio doprawisz…i gotowe. Możesz cieszyć się ulubionym smakiem włoskiej kuchni w wersji bezmięsnej. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu spaghetti
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Tofu odsączamy i szarpiemy na drobne kawałki. Dodajemy sos sojowy i przyprawy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy tofu przez ok. 4 minuty.
Czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Warzywa dodajemy do tofu i smażymy przez 4 minuty, następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy jeszcze przez 8 minut.
Sos doprawiamy do smaku i podajemy z makaronem. Smacznego!