Udon z tofu, warzywami i sezamem

Udon z tofu, warzywami i sezamem

Udon to gruby, pszenny makaron pochodzący z Japonii – i idealna baza do dań inspirowanych kuchnią azjatycką. Świetnie sprawdzi się np. w naszym przepisie na udon z tofu, warzywami i sezamem, czyli kwintesencję smaków dalekiego wschodu. Makaron tworzy tu pyszne połączenie z pieczarkami, papryką, tofu, cebulą oraz typowo azjatyckim dodatkami – sezamem, kolendrą i sosem sojowym. Całość dostarcza mnóstwa błonnika, żelaza, wapnia, witaminy C czy beta-karotenu. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 4 ocen)
Udon z tofu, warzywami i sezamem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

347 kcal Kalorie
17 g Białko
14 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
667 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
80 g
 makaronu udon świeżego
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
3
sztuki pieczarek
60 g
0,3
opakowania tofu wędzonego
60 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
1
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
garść kolendry świeżej
4 g
1
łyżeczka sezamu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

347 kcal Kalorie
17 g Białko
14 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
667 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Przygotowujemy makaron udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Kroimy paprykę, cebulę, pomidorki koktajlowe i pieczarki na mniejsze kawałki, a tofu w kostkę.

3

Rozgrzewamy olej sezamowy na patelni i wrzucamy przygotowane warzywa oraz tofu. Podsmażamy wszystko na średnim ogniu, mieszając, aż lekko zmięknie i się zrumieni.

4

Dodajemy sos sojowy do podsmażanych składników i dokładnie mieszamy.

5

Wrzucamy ugotowany makaron na patelnię i łączymy go z resztą składników, mieszając delikatnie.

6

Doprawiamy całość solą i pieprzem według własnego smaku.

7

Przekładamy danie na talerz i posypujemy wierzch sezamem oraz drobno posiekaną świeżą kolendrą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.