Udon z tofu, warzywami i sezamem
Udon to gruby, pszenny makaron pochodzący z Japonii – i idealna baza do dań inspirowanych kuchnią azjatycką. Świetnie sprawdzi się np. w naszym przepisie na udon z tofu, warzywami i sezamem, czyli kwintesencję smaków dalekiego wschodu. Makaron tworzy tu pyszne połączenie z pieczarkami, papryką, tofu, cebulą oraz typowo azjatyckim dodatkami – sezamem, kolendrą i sosem sojowym. Całość dostarcza mnóstwa błonnika, żelaza, wapnia, witaminy C czy beta-karotenu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
80 g
|
makaronu udon świeżego
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
3
|
sztuki pieczarek
60 g
|
0,3
|
opakowania tofu wędzonego
60 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przygotowujemy makaron udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kroimy paprykę, cebulę, pomidorki koktajlowe i pieczarki na mniejsze kawałki, a tofu w kostkę.
Rozgrzewamy olej sezamowy na patelni i wrzucamy przygotowane warzywa oraz tofu. Podsmażamy wszystko na średnim ogniu, mieszając, aż lekko zmięknie i się zrumieni.
Dodajemy sos sojowy do podsmażanych składników i dokładnie mieszamy.
Wrzucamy ugotowany makaron na patelnię i łączymy go z resztą składników, mieszając delikatnie.
Doprawiamy całość solą i pieprzem według własnego smaku.
Przekładamy danie na talerz i posypujemy wierzch sezamem oraz drobno posiekaną świeżą kolendrą.