
Twarożek meksykański
„Śniadanie w meksykańskim stylu” – brzmi kusząco? Postaw na nasz przepis na twarożek meksykański, czyli klasyczną polską opcję śniadaniową z dodatkami charakterystycznymi dla kuchni Ameryki Środkowej. Jakimi? Znajdziesz tu kwaskowatą paprykę, ostrą papryczkę, a także aromatyczny duet kuminu z kolendrą. Całość świetnie smakuje w duecie z pieczywem i dostarcza mocy wapnia, polifenoli, witaminy C oraz białka. Smacznego!

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
0,5
|
opakowania sera twarogowego
125 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
0,2
|
łyżeczki kuminu
1 g
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę. Kolendrę drobno siekamy.
Twaróg rozgniatamy widelcem na jednolitą masę, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
Do twarogu dodajemy paprykę, kumin, kolendrę, paprykę ostrą, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
Pieczywo skrapiamy oliwą i podgrzewamy na suchej patelni przez około 1–2 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aż będzie chrupiące.
Twarożek podajemy z pieczywem.