Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Tuńczyk w sezamie z ryżem i sałatką z ogórka

Tuńczyk w sezamie z ryżem i sałatką z ogórka

Masz ochotę na orientalne smaki rodem z dobrej restauracji? Nasz przepis – tuńczyk w sezamie z ryżem i sałatką z ogórka będzie strzałem w dziesiątkę! Soczystej polędwicy z tuńczyka towarzyszy tu chrupiąca sezamowa posypka, a do tego delikatny ryż i orzeźwiający ogórek. Cały posiłek dostarcza ponad 20 g białka w porcji, jest też źródłem kwasów omega-3, jodu, witaminy D i witamin z grupy B. Takie danie zachwyca smakiem od pierwszego kęsa – i świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy albo posiłek zaserwowany gościom. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Tuńczyk w sezamie z ryżem i sałatką z ogórka
Kategorie
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

363 kcal Kalorie
22 g Białko
17 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
440 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
200 g
 tuńczyka
2
łyżki sosu sojowego
20 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
6
łyżeczek sezamu
30 g

Do podania:

50 g
 szpinaku
100 g
 ryżu basmati

Sałatka z ogórka:

1
sztuka ogórka
150 g
1
łyżeczka sezamu
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

363 kcal Kalorie
22 g Białko
17 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
440 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Rybę przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem, skrapiamy oliwą i obtaczamy w sezamie.

3

Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez około minutę z każdej strony. Jeśli preferujesz bardziej wysmażoną rybę, możesz wydłużyć czas smażenia do 2-3 minut z każdej strony. Przekładamy na talerz.

4

Ogórki myjemy, kroimy w plasterki. Przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy sezamem (można go wcześniej uprażyć na suchej patelni).

5

Na talerzu układamy szpinak, ryż, kawałki ryby i ogórki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.