Tuńczyk w sezamie z ryżem i sałatką z ogórka
Masz ochotę na orientalne smaki rodem z dobrej restauracji? Nasz przepis – tuńczyk w sezamie z ryżem i sałatką z ogórka będzie strzałem w dziesiątkę! Soczystej polędwicy z tuńczyka towarzyszy tu chrupiąca sezamowa posypka, a do tego delikatny ryż i orzeźwiający ogórek. Cały posiłek dostarcza ponad 20 g białka w porcji, jest też źródłem kwasów omega-3, jodu, witaminy D i witamin z grupy B. Takie danie zachwyca smakiem od pierwszego kęsa – i świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy albo posiłek zaserwowany gościom. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
tuńczyka
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
6
|
łyżeczek sezamu
30 g
|
Do podania: |
|
50 g
|
szpinaku
|
100 g
|
ryżu basmati
|
Sałatka z ogórka: |
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Rybę przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem, skrapiamy oliwą i obtaczamy w sezamie.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez około minutę z każdej strony. Jeśli preferujesz bardziej wysmażoną rybę, możesz wydłużyć czas smażenia do 2-3 minut z każdej strony. Przekładamy na talerz.
Ogórki myjemy, kroimy w plasterki. Przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy sezamem (można go wcześniej uprażyć na suchej patelni).
Na talerzu układamy szpinak, ryż, kawałki ryby i ogórki.