Tuna bowl
Twoje śniadania nudzą Cię każdego dnia? Polecam każdemu tunę bowl, która zdecydowanie skradnie Twoje serce. Miska jest pełna kolorowych i zdrowych składników, a przede wszystkim charakteryzuje się łatwym i szybkim przyrządzeniem. Zyskujesz energię na cały dzień.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
świeżego tuńczyka (filet)
|
50 g
|
ryżu basmati
|
0,5
|
sztuki awokado
75 g
|
20 g
|
sałaty
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,3
|
opakowania kukurydzy konserwowej
60 g
|
0,5
|
sztuki ogórka zielonego
75 g
|
1
|
łyżka kiełków np. rzodkiewki
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka czarnego sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Awokado obieramy i kroimy w paseczki.
Tuńczyka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, sezamem (można dodać odrobinę sosu sojowego).
Marchewkę obieramy obieraczką na cienkie plasterki i zwijamy w ruloniki, ogórka kroimy w talarki.
W miseczce układamy sałatę, ogórka, marchewkę, awokado, tuńczyka i ryż, kiełki kładziemy na górze. Smacznego!